Vasile Blaga: Criteriile de integritate pentru viitorii candidaţi PNL vor fi implementate cu fermitate
alte articole
"Ne aflăm la sfârşitul unui an pe parcursul căruia partidul nostru, noul PNL, s-a consolidat organizatoric, şi-a fixat şi clarificat strategia politică, opţiunile pentru viitor. În 2015 am pus în practică, treptat, decizia pe care am luat-o cu toţii în vara lui 2014: fuziunea dintre fostele PNL şi PDL. N-a fost o treabă uşoară. Am trecut împreună peste multe dificultăţi. Am reuşit să înfrângem idei preconcepute, orgolii şi să impunem spiritul de echipă. Am dovedit că se poate construi, credibil şi temeinic, un mare partid, noul PNL.
În 2016 ne aşteaptă multe încercări. Urmează alegerile locale şi parlamentare. Avem de finalizat cu succes fuziunea în toate organizaţiile noastre. Avem de dat un răspuns solid aşteptărilor românilor referitoare la candidaţi competenţi şi integri şi la o politică apropiată de oameni şi comunităţi, în folosul acestora", a declarat Vasile Blaga, într-o scrisoare adresată membrilor PNL.
Liderul liberal le-a amintit colegilor săi că PNL a luat deja, la sfârşitul acestui an, o serie de hotărâri importante cu privire la criteriile de desemnare a candidaţilor la locale şi parlamentare, la organizarea partidului în anul electoral care urmează.
"Le vom aplica cu echilibru, fermitate şi solidaritate. Mă bazez pe dumneavoastră, pe seriozitatea şi responsabilitatea pe care le-aţi probat în atâtea rânduri", a subliniat Vasile Blaga, care şi-a exprimat convingerea că PNL va câştiga alegerile din 2016, iar la sfârşitul toamnei viitoare va fi la guvernare.
Criterii dure de integritate
Liberalii au adoptat pe 11 decembrie, în cadrul Consiliului Naţional al partidului, criterii clare de selecţie a candidaţilor la alegerile de anul viitor, şefa PNL, Alina Gorghiu, admiţând atunci că, în urma aplicării acestor criterii, se vor înregista anumite pierderi din rândul membrilor formaţiunii.
"Nu s-a făcut acest calcul pentru că nu au fost desemnaţi toţi candidaţii la nivel judeţean şi atunci candidaturile la nivel judeţean trebuie să fie finalizate, trebuie aplicată această formulă a criteriilor de integritate şi abia apoi, dar vor fi anumite pierderi", a declarat Alina Gorgiu, citată de Agerpres.
Astfel, candidaţii PNL nu trebuie să fi fost colaboratori ai aparatului represiv de Securitate, ofiţeri acoperiţi, sau să fi deţinut funcţii în aparatul de conducere al Partidului Comunist Român.
Ei nu trebuie să fi fost nici traseişti, nici declaraţi, în mod definitiv, incompatibili sau în conflict de interese. Mai mult, viitorii candidaţi PNL nu trebuie să îşi fi angajat soţul, soţia, rude sau afini de gradul I în cadrul instituţiilor publice pe care le-au condus sau le conduc.
Totodată, aceştia nu trebuie să fie parte în afaceri sau contracte cu instituţia pentru care candidează sau în instituţii din subordinea acesteia, de asemenea, să nu aibă nereguli sau falsuri constatate prin hotărâri definitive în declaraţia de avere sau de interese.
Candidaţii PNL nu trebuie să fi făcut declaraţii sau să fi avut atitudini rasiste, şovine, xenofobe sau discriminatorii constatate prin hotărâri definitive, să nu înregistreze datorii la bugetul local mai vechi de un an, în calitate de persoane fizice, să nu fi fost dovediţi prin hotărâri judecătoreşti definitive că au obţinut diplome sau alte titluri prin plagiat.
Şi relaţia candidaţilor cu Justiţia este extrem de importantă. Aceştia nu trebuie să fi fost condamnaţi definitiv pentru infracţiuni de corupţie, pentru infracţiuni comise cu violenţă sau pentru alte infracţiuni cu intenţie, să nu fi început împotriva lor urmărirea penală pentru luare de mită sau dare de mită, să nu fi fost trimişi în judecată pentru alte infracţiuni comise cu intenţie şi să nu se afle într-o măsură preventivă, respectiv arest, arest la domiciliu sau control judiciar pentru orice infracţiune cu intenţie.