Fost fondator al serviciului "Doi şi-un sfert" reţinut în insulele Cayman

O instanţă din Insulele Cayman a judecat miercuri cererea de extrădare a fostului deputat Mihai Tânjală, fost ofiţer de contrainformaţii în Securitate înainte de 89 şi unul din fondatorii celebrului serviciului secret al MAI, "Doi şi-un sfert".
Mihai Tânjală
Mihai Tânjală (Facebook)

Condamnat definitiv la cinci ani de închisoare în România, într-un dosar DNA, Tânjală a fost arestat la începutul lunii decembrie de autorităţile insulare, după ce a părăsit Statele Unite şi a apucat să stea un timp în Havana, Cuba. Din Havana, Tânjală s-a îndreptat spre Insulele Cayman fiind blocat când a vrut să treacă în Jamaica, unde i s-a refuzat accesul pentru că era pe lista Interpol. A revenit în Cayman şi, de data asta, a fost arestat, informează jurnaliştii de la Project, într-o postare pe pagina de Facebook a publicaţiei.

Cazat într-o celulă a centrului de detenţie pentru migranţi din George Town, Tânjală şi-a petrecut ultimele două săptămâni aşteptând verdictul final privind extrădarea sa în România. Judecătoarea Nova Hall a decis să amâne decizia pentru marţi, 29 decembrie.

Fostul ofiţer de contrainformaţii s-a apărat cerând azil politic în Cayman, cererea sa fiind respinsă. Ulterior, la proces, fostul deputat a pretins că este victima unui dosar politic în România şi că întoarcerea sa în ţară i-ar periclita viaţa.

Potrivit Rise Project, Tânjală a fost trimis în judecată în 2009 pentru un prejudiciu de peste 500.000 euro adus statului prin devalizarea Întreprinderii de Construcţii şi Utilaje Grele din Giurgiu printr-o schemă clasică de corupţie ce a permis subevaluarea şi înstrăinarea patrimoniului societăţii.

Condamnat definitiv în 2011, Tânjală a fugit în Florida, Statele Unite, unde şi-a cumpărat un aeroport pentru avioane uşoare. Viza pentru SUA i-a expirat însă pe 15 mai a.c., ceea ce l-a determinat pe fostul parlamentar să fugă în Caraibe.

Înainte de ‘89, Mihai Tânjală a fost ofiţer de contrainformaţii în Securitatea RSR, iar în anii ’90 s-a numărat printre cei ce au pus bazele serviciului secret al Ministerului de Interne, actualul DGIPI, cunoscut şi sub numele „Doi şi-un sfert.”

Tânjală a fost implicat şi în privatizarea combinatului chimic Nitramonia Făgăraş, un caz major de corupţie, din epoca fostului premier Adrian Năstase, mai arată Rise Projects.