Deputat, despre dosarul profesorilor turci: Vasile Botnari a luat vina asupra sa pentru ca ceilalţi coparticipanţi să rămână nepedepsiţi

Profesori, elevi şi părinţi protestează la Parlament
Profesori, elevi şi părinţi protestează la Parlament (Epoch Times România)

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco susţine că fostul director al Serviciului Informaţii şi Securitate (SIS) Vasile Botnari a luat totul asupra sa în dosarul expulzării ilegale a profesorilor turci „în speranţa că ceilalţi coparticipanţi - ofiţeri SIS, angajaţi ai Biroului Migraţie şi Azil (BMA), ai Poliţiei de Frontieră, ai MAI - vor rămâne nepedepsiţi”.

„Toţi cei care au participat, oare nu au ştiut că ordinele lui Botnari sunt ilegale? Dacă au ştiut că sunt ilegale şi le-au executat, atunci oricum sunt pasibili de răspundere!

Dacă nu au ştiut că sunt ilegale, atunci ei au oare dreptul să mai rămână în funcţie? Sigur că nu! Deci, întrebări sunt mai multe decât răspunsuri”, scrie parlamentarul pe pagina sa de Facebook, menţionând că ceea ce face Procuratura Generală de la Chişinău „numai justiţie şi dreptate nu este” .

În opinia deputatului, totul ar fi un spectacol regizat, politicianist, o încercare de a astupa ochii opiniei publice care aşteaptă finalitate şi pedepsirea ”peştelui cel mare”.

„Dar, după cum se pare,'peştele cel mare' seamănă mai degrabă cu un 'ţap ispăşitor'… Dar chiar şi în raport cu 'ţapul ispăşitor', există întrebări cu privire la finalitatea cazului. Mi se pare că se repetă acelaşi scenariu ca şi în celebrele dosare '7 aprilie' şi 'Pădurea Domnească'. Adică chiar şi 'ţapul ispăşitor' poate scăpa de pedeapsa meritată”, a conchis Litvinenco.

În context, activiştii de la Occupy Guguţa au ţinut să sublinieze că ”fiţuica de nevinovăţie de la judecător” în privinţa directorului Biroului Migraţie şi Azil nu are nicio valoare. „E tot atât de credibilă ca şi instanţa ce a emis-o. E politică, nu juridică. E imorală.”

„O 'felicităm' pe Olga Poalelungi cu restabilirea în funcţia de director al BMA. Vă urăm ca, atunci când această panaramă de justiţie va pleca, împreună cu regimul politic ce o susţine, să nu fiţi judecată de ea ci să aveţi parte de un proces al unei justiţii acătării”, au mai notat activiştii.

Procurorul General Alexandr Stoianoglo a declarat miercuri în cadrul unei conferinţe de presă, că doar Vasile Botnari ar fi dispus, coordonat şi dirijat operaţiunea de extrădare a celor 7 profesori turci fiind diferit justiţiei pentru abuz în serviciu. Foştii vicedirectori ai SIS, dar şi directoarea BMA au fost scoşi de sub urmărire penală, întrucât aceştia ar fi îndeplinit ordinele superiorilor fără să ştie că sunt ilegale.