Veaceslav Platon a fost eliberat din închisoare. Litvinenco: Disculparea acestuia ar fi coordonată de serviciile speciale ale Rusiei

Veaceslav Platon adus în instanţă
Veaceslav Platon adus în instanţă (Jurnal de Chişinău (jc.md)

Judecătoria Chişinău, sediul Ciocana, a admis luni, 15 iunie, demersul Procurorului General şi a suspendat executarea pedepsei de 18 ani de închisoare stabilite în cazul lui Veaceslav Platon prin sentinţa din 20 aprilie 2017 pentru escrocherie, spălare de bani şi corupere activă.

Potrivit Procuraturii Generale, executarea în continuare a pedepsei de către Veaceslav Platon este condiţionată de evoluţia procedurii de revizuire a procesului penal, deschisă de procurori, care consideră că în cadrul procedurilor judiciare anterioare au fost încălcate drepturile lui Platon la un proces judiciar transparent şi echitabil.

Mai mult, anterior, procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat că dosarul lui Platon de implicare în devalizarea băncilor şi furtul miliardului, infracţiuni petrecute în 2014, ar fi fost „falsificate în totalitate” în perioada guvernării conduse de Partidul Democrat.

Este bine dacă într-adevăr se avansează în ceea ce priveşte tragerea la răspundere penală a lui Plahotniuc în dosarul furtului miliardului, dar există informaţii precum că disculparea lui Platon ar fi coordonată de către serviciile speciale ale Federaţiei Ruse, al cărui agent ar putea fi Platon, susţine în context deputatul PAS Sergiu Litvinenco.

„După eliberare, acesta ar putea fi inclus în programul de protecţie a martorilor, fiindu-i asigurate pază, locuinţă confortabilă şi alte servicii care urmează a fi suportate de către stat.

Totodată, există riscul că eliberarea lui Platon ar putea avea un efect catastrofal asupra economiei şi a sistemului financiar-bancar al Republicii Moldova”, a adăugat parlamentarul.

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost reţinut în iulie 2016, la Kiev, şi extrădat în Republica Moldova o lună mai târziu, unde a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru implicare în devalizarea Băncii de Economii. Într-un dosar paralel, a mai fost găsit vinovat de sustragere de bani de la trei companii de asigurări la care era acţionar majoritar.

Radio Europa Liberă transmite că la ieşirea din penitenciarul nr. 13, Veaceslav Platon a declarat că se va afla în continuare în R. Moldova şi că nu are de gând să părăsească ţara, întrucât principalul său obiectiv rămâne „restabilirea dreptăţii, întoarcerea banilor fraudaţi din sistemul bancar şi curăţarea statului de elemente plahotniuciste”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe