Vânătoarea de la Balc. Remus Cernea: În Ţiriac sălăşluieşte un monstru. Familii întregi de animale sunt decimate

Tradiţionala vânătoare de mistreţi de la Balc, organizată anual de miliardarul Ion Tiriac, are loc în acest weekend acompaniată, ca de fiecare dată, de protestele activiştilor pentru drepturile animalelor.
Remus Cernea
Remus Cernea (Facebook.com/Remus Cernea)

"Vânătoarea de la Balc este o oroare care a generat reacţiile critice legitime ale multora. Am participat acolo, în anii trecuţi, la proteste alături de activiştii din ţară şi din străinătate de la organizaţia Vier Pfoten pentru protecţia animalelor.

Este extrem de trist şi faptul că o legendă a sportului românesc, precum Ion Tiriac dovedeşte încă o dată faptul că, în aceeaşi persoană poate sălăşlui atât un om cu performanţe remarcabile, cât şi un monstru care îşi găseşte plăcerea în chinuirea şi uciderea unor animale nevinovate", a declarat deputatul Remus Cernea.

Vânătoarea din plăcere este, în opinia politicianului, un lucru inacceptabil moral şi că aceia care o practică reprezintă un pericol social. "Legea, şi mă voi lupta pentru asta, va trebui să izoleze astfel de oameni şi să le interzică practicile brutale şi sângeroase".

"În acest week-end, sunt speriate, alergate pentru a ajunge în bătaia puştii şi ucise în mod barbar alte câteva sute de animale (mistreţi şi cerbi) la Balc. Familii întregi de animale sunt decimate fără nici un fel de onoare de către fiinţe care, într-o lume mai bună, ar fi supuse unor tratamente sau ar fi izolate şi excluse dintr-o societate civilizată şi democratică", a subliniat Remus Cernea.

Deputatul a solicitat autorităţilor statului să nu reînnoiască acel contract cu Ion Ţiriac care îi permite acestuia "să comită atrocităţile îngrozitoare de la Balc".

Organizaţiilor Vier Pfoten şi Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor susţine că, din 2005 şi până astăzi, peste 3.000 de mistreţi, dar şi animale din alte specii, au fost răpuse de gloanţele invitaţilor de la Balc, oameni de afaceri bogaţi şi politicieni din întreaga lume. De regulă, evenimentul este organizat în luna ianuarie, dar din 2014, Tiriac a mutat-o în decembrie.

Organizaţiile pentru protecţia animalelor îi cer constant lui Ion Ţiriac să renunţe la vânătoarea de mistreţi de la Balc, pe care o consideră o veritabilă barbarie, însă miliardarul se pare că priveşte lucrurile dintr-o altă perspectivă.

La vânătoarea din acest an participă, potrivit presei, prinţul Dimitrie Sturdza, Wolfgang Porsche - proprietarul companiei germane producătoare de autoturisme de lux cu acelaşi nume, creatorul de modă italian Stefano Ricci, Sandor Csany, considerat cel mai bogat om din Ungaria, Klaus Mangold - fost preşedinte al grupului Chrysler-Daimler şi preşedinte al Comitetului de Supervizare al Rotschild Gmbh, Peter Rau - fost expert financiar Philip Morris şi Porsche, Alfred Baumhauer - fabricant Cartier, Rudolf Streicher - fost ministru în mai multe guverne ale Austriei şi şef al Partidului Socialist de la Viena, industriaşii Wolfram Zoller, Siegfried Wolf, Alexander Pappas şi Rafael Malo, bancherul austriac Erich Hampel, politicianul ucrainean Nestor Shuyfrych, omul de afaceri covăsnean Arpad Sarkany, Sorin Florea - fost şef al Gărzii Financiare Bucureşti, Sandu Georgescu - patronul uneia dintre firmele care a implementat sistemul EADS, Volker Schmidt (din grupul Allianz), politicianul ucrainean Nestor Shuyfrych etc. etc.

Hoţii "au avut grijă" de mistreţii lui Ţiriac

Prin luna februarie, Ion Ţiriac le povestea jurnaliştilor că, în urmă cu ceva timp, nişte indivizi rămaşi încă neidentificaţi au reuşit să-l lase fără câteva sute de exemplare de porci mistreţi, peste cinci sute, mai exact.

Ion Ţiriac crede că hoţii au ademenit mistreţii cu mâncare pe care au pus-o la gardul care delimitează domeniul său de peste 150 de hectare din judeţul Bihor şi apoi i-au capturat cu laţuri. Din informaţiile pe care le deţine, hoţii ar fi scos deja porcii mistreţi din ţară şi i-ar fi vândut pe piaţa din Austria.