Peste 70 de parlamentari cer introducerea unui minut de ştiinţă în jurnalele de ştiri
alte articole
Televiziunile şi posturile radio ar putea fi obligate, prin lege, să introducă în jurnalele de ştiri un minut de ştiinţă. 75 de parlamentari PSD, PNL, UDMR, ALDE şi minorităţi au depus la Camera Deputaţilor o propunere legislativă de modificare a Legii audiovizualului prin care cer introducerea "Minutului de ştiinţă" în jurnalele de ştiri, la posturile radio şi TV, fie ele private sau de stat.
"Furnizorii de servicii media audiovizuale cu acoperire naţională vor include zilnic, în principala emisiune de ştiri, informaţii ştiinţifice şi tehnologice pe durata a cel puţin un minut, cu excepţia zilelor în care evenimente de larg interes public ori transmisiunile în direct împiedică difuzarea respectivului jurnal de ştiri. Sunt exceptaţi de la această prevedere furnizorii de servicii media audiovizuale care nu oferă în programele lor jurnale de ştiri", prevede iniţiativa legislativă.
Iniţiativa completează Legea audiovizualului şi prin introducerea unui principiu care prevede obligaţia mass-media de a transmite cu acurateţe informaţii privind ştiinţa şi tehnologia, pe lângă cele politice, sociale sau de divertisment.
Potrivit Hotnews, semnatarii proiectului de act normativ îşi argumentează propunerea susţinând că, potrivit studiilor, România se află pe primele locuri în Europa la capitolul analfabetism ştiinţific, 42% dintre români afirmând că Soarele se învârte în jurul Pământului şi 80% din populaţie neavând cunoştinţe ştiinţifice elementare.
De exemplu, o monitorizare din 2012 vizând gradul de alfabetizare ştiinţifică în rândul tinerilor de 15 ani, plasează România pe ultimele locuri alături de ţări precum Malaezia, Iordania, Tunisia şi Columbia. Potrivit altor studii, 80% din populaţie nu dispune de cunoştinţe ştiinţifice elementare şi de un vocabular ştiinţific activ, 42% din români afirmă că Soarele se învârte în jurul Pământului, 22% afirmă că horoscopul şi astrologia sunt fundamentate ştiinţific, România este pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte proporţia celor care consideră că anumite numere sunt deosebit de norocoase, iar 50% din români declară că este important să se ţină cont în viaţă de superstiţii precum "culoarea roşie ne fereşte de deochi".
În expunerea de motive se mai invocă drept argument faptul că lipsa cunoştinţelor ştiinţifice face posibilă apariţia unor mişcări cum este cea anti-vaccinare care a beneficiat de o puternică mediatizare şi care poate fi un pericol pentru sănătatea publică.
Reamintim că ideea introducerii "Minutului de ştiinţă" ii aparţine deputatului Remus Cernea, care, de altfel semnează expunerea de motive a acestui proiect legislativ.
„Propun o modificare a legii CNA astfel încât la jurnalele de ştiri ale televiziunilor să fie introdus şi un minut de informaţie ştiinţifică şi tehnologică. (...) Suntem mult prea întorşi cu privirea şi mintea spre realităţile cotidiene ale societăţii româneşti dar cred că e important să ne menţinem şi o zonă critică şi o privire de deasupra a lucrurilor. Suntem mult prea copleşiţi de probleme şi informaţii care privesc realităţile mizere de zi cu zi. Dar viaţa şi lumea sunt mult mai interesante şi realmente astfel de informaţii pot da satisfacţii extraordinare spiritului nostru şi pot stimula dorinţa de a şti mai multe despre lumea din jurul nostru.", declara în ianuarie 2015 Remus Cernea pentru Epoch Times.