Valul de solidaritate pentru manifestanţii din Baltimore ajunge şi în România
alte articole
Mii de oameni au ieşit miercuri pe străzile din Baltimore şi alte câteva oraşe americane, din Boston şi New York până la Indianapolis şi Washington, D.C., pentru a protesta împotriva decesului lui Freddie Gray, 25 de ani, în urma unor afecţiuni la coloana vertebrală provocate în timp ce se afla în custodia poliţiei din Baltimore. Manifestanţii au mai cerut de asemenea o reformă a procedurilor poliţiei.
Dar valul de simpatie pentru manifestanţii din Baltimore a ajuns chiar şi în România.
Joi, un grup de 4 persoane s-au deplasat la Ambasada SUA din Bucureşti şi au desfăşurat un banner lung de aproximativ 5 metri pe care era scris mesajul: “USA, Where is Your Democracy ? We Can't See it in Baltimore, #freddie grey.”
Gestul lor a stârnit însă o reacţie supradimensionată a forţelor de ordine: “Imediat cum am desfăşurat bannerul în faţa ambasadei, au venit cei de la antitero în combinezoane maro cu mitralierele agăţate de gât – erau români pentru că au vorbit cu noi – şi vreo 3-4 dube de jandarmerie”, a declarat, pe Facebook, unul din cei patru manifestanţi români.
“Au încercat să mascheze bannerul cu duba jandarmeriei, dar l-am mutat. Ne-au întrebat care este scopul acţiunii şi ne-au cerut să ne legitimăm”, a mai declarat manifestantul.
“Când au venit direct pe noi, cu antitero în combinezoanele maro cu mitralierele la gât şi degetul pe trăgaci, m-am contrat cu ei asupra Regulamentului 550 de funcţionare a jandarmeriei, eu refuzând în repetate rânduri să mă legitimez”, a adăugat tânărul manifestant. Ceilalţi 3 colegi ai săi şi-au prezentat imediat actele pentru control.
Tânărul a mai declarat că incidentul a durat aproximativ 30 de minute şi accentul a fost plasat legalitatea legitimării manifestanţilor şi a acţiunii lor. Protestatarul a adăugat că după acea jumătate de oră şi după ce şi-a prezent şi el, în cele din urmă, actele pentru control, atât el cât şi prietenii săi s-au retras şi că rămâne de văzut dacă în următoarele 30 de zile vor primi amenzi în cutiile poştale de acasă.
În New York, manifestanţii s-au adunat în Union Square în Manhattan unde au scandat “Fără justiţie, nu există pace” şi “Mâinile sus, nu trageţi”, făcând o referire la uciderea de către poliţie a tânărului Michael Brown în Ferguson, Missouri, anul trecut, susţine NBC4 Washington.
În Boston, activiştii s-au adunat într-un parc din spatele sediului poliţiei, în cartierul Roxbury, şi apoi au continuat cu un marş paşnic către Dudley Square.
În timp ce protestele împotriva morţii lui Gray au fost în mare parte paşnice, totuşi au avut loc unele arestări, incluzând 16 în Baltimore şi peste 100 în New York.
Violenţele au început luni după amiază în vestul oraşului Baltimore – la aproximativ 1,5 km distanţă de locul în care Freddie Gray a fost arestat şi urcat într-o dubă de poliţie la începutul acestei luni – s-au răspândit în cursul nopţii în estul oraşului, în cartierele apropiate de centrul oraşului şi în apropierea stadionului de baseball, susţine Fox News.
Aproximativ 3.000 de poliţişti şi soldaţi ai Gărzii Naţionale au fost detaşaţi pe străzile oraşului Baltimore pentru a restabili calmul şi ordinea. Mai mult, începând de marţi, în oraşul Baltimore a fost impusă starea de asediu pentru o săptămână, între orele 10 p.m. şi 5 a.m.
Miercuri noaptea, la câteva minute după ce starea de asediu a intrat în vigoare, doar câteva zeci de persoane au rămas pe stradă, în locul unde au avut loc revoltele de luni.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.