Incidentul din Ferguson: Calmul ia locul violenţelor


Manifestanţii participă la un protest împotriva deciziei marelui juriu în cazul uciderii lui Michael Brown, St. Louis, Missouri, 26 noiembrie 2014.
Manifestanţii participă la un protest împotriva deciziei marelui juriu în cazul uciderii lui Michael Brown, St. Louis, Missouri, 26 noiembrie 2014. (Captură Foto)

Situaţia s-a detensionat joi în oraşul Ferguson după două nopţi de violenţe, distrugeri şi jafuri declanşate de decizia unui mare juriu de a nu-l judeca pe poliţistul alb ce a împuşcat pe 9 august un tânăr de culoare neînarmat.

Protestele au pierdut din amploare şi pe cuprinsul Statelor Unite deoarece Ziua Recunoştinţei şi vremea rece îi ţine pe mulţi în casă.

În New York, cel puţin şapte persoane au fost arestate în timpul Paradei de Ziua Recunoştinţei din Manhattan, a anunţat poliţia, după ce manifestanţii au promis pe site-urile de socializare că vor submina evenimentul.

În statul California, cel puţin 500 de persoane au fost arestate în cadrul protestelor care au blocat marţi şi miercuri mai multe autostrăzi către oraşe importante.

Aproximativ 90 din acei manifestanţi, care încă se aflau joi în închisoare în Los Angeles, au fost eliberaţi de şeful poliţiei pentru a fi de Ziua Recunoştinţei alături de familiile lor cu condiţia ca ei să apară la tribunal atunci când vor fi chemaţi.

Oraşul Ferguson a devenit punctul central al unei dezbateri naţionale asupra relaţiilor rasiale după ce ofiţerul de poliţie Darren Wilson l-a împuşcat mortal pe Michael Brown în 9 august. Departamentul american al Justiţiei investighează posibile abuzuri ale drepturilor civile, ţinând cont că unii martori la incident susţin că băiatul era cu mâinile ridicate în sus în momentul în care a fost împuşcat.

Decizia marelui juriu de luni seara a declanşat proteste violente în Ferguson şi peste 100 de persoane au fost duse în custodia poliţiei luni şi marţi noaptea. Mai multe clădiri şi maşini au fost incendiate, câteva magazine au fost jefuite iar forţele de ordine au folosit sprayuri lacrimogene pentru a dispersa mulţimile. Doar două arestări au fost raportate miercuri.

Ferguson a fost liniştit joi noaptea, în timp ce soldaţi ai Gărzii Naţionale şi mai multe vehicule militare au fost postate în zonele în care au avut loc cele mai grave incidente.

De asemenea, un grup de aproximativ 75 de manifestanţi au mărşăluit paşnic în jurul magazinului Walmart din suburbia învecinată St. Charles, cântând “Fără dreptate nu există pace!” şi “Mâinile sus, nu trage!”

Manifestanţii s-au adunat la intrarea în magazin şi au strigat “Staţi deoparte de Walmart, staţi deoparte!”, ulterior ei dispersându-se paşnic la ordinele poliţiei.

Ferguson este un oraş cu o populaţie predominant de culoare în care aproape toţi liderii politici şi ai forţelor de ordine sunt albi.

După calmarea situaţiei, rezidenţii din Ferguson au început să facă curăţenie pe străzi şi să repare ce este de reparat.

Ofiţerul Wilson a declarat că are conştiinţa împăcată şi că s-a temut pentru viaţa sa când l-a împuşcat pe băiat. Totuşi, familia lui Michael Brown a declarat că poliţistul a acţionat cu răutate şi că ar trebui să fie judecat.

De asemenea, într-un incident similar din 22 noiembrie, un băiat de 12 ani a fost împuşcat de poliţia americană în stomac în timp ce se juca cu un pistol de jucărie şi a murit ulterior la Centrul Medical Metro din Cleveland.

Cei doi poliţişti implicaţi au fost interogaţi şi suspendaţi din funcţie şi un mare juriu din statul Ohio va decide dacă Loehman va fi acuzat de uciderea lui Tamir Rice. Dar misiunea marelui juriu va fi una şi mai delicată ţinând cont de ceea ce s-a întâmplat în Ferguson.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe