Alt poliţist alb scapă nepedepsit după ce un bărbat de culoare a murit într-un incident în New York
alte articole
O serie de proteste a izbucnit în New York şi în mai multe oraşe americane, din Georgia până în California, după ce un mare juriu a decis miercuri să nu-l pună sub acuzare pe un poliţist implicat în moartea unui bărbat de culoare în New York în luna iulie.
Aceasta este cea de-a doua decizie favorabilă forţelor de ordine americane în ultimele două săptămâni, cazul fiind comparat cu împuşcarea fatală a unui tânăr de culoare din Ferguson, Missouri.
Un material video filmat de un trecător şi intens popularizat pe Internet îl arată pe Eric Garner, în vârstă de 43 de ani, spunând unui grup de ofiţeri de poliţie să îi dea pace în timp ce aceştia încercau să îl aresteze pentru că vindea ilegal ţigări pe stradă.
Ofiţerul Pantaleo şi-a plasat braţul în jurul gâtului dnului Garner în ceea ce părea a fi o poziţie de ştrangulare, care este interzisă în cadrul poliţiei din New York (NYPD).
Garner, un tip îndesat şi cu astm, a fost auzit în repetate rânduri spunând “Nu pot respira.”
Un al doilea material video arată cum poliţiştii şi paramedicii par să nu facă niciun efort pentru a-l reanima pe dnul Garner în timp ce acesta zăcea nemişcat pe jos. El a murit ulterior la spital.
Decizia de miercuri, luată de marele juriu din Staten Island, de a nu-l pune sub acuzare pe ofiţerul Daniel Pantaleo a intensificat tensiunile care au clocotit în oraş de la moartea lui Eric Garner în 17 iulie.
Poliţia din New York a declarat joi că peste 60 de manifestanţi au fost arestaţi, majoritatea pentru tulburarea liniştii publice.
În cartierul în care a murit, oamenii au reacţionat cu furie faţă de decizia marelui juriu şi au scandat “Nu pot respira” şi “Mâinile sus – nu ştrangula.”
În Manhattan, manifestanţii s-au întins pe jos în Grand Central Terminal şi au mărşăluit prin trafic pe West Side Highway, blocând ulterior Podul Brooklyn.
Sute de oameni s-au adunat lângă Rockefeller Centre Christmas, o zonă puternic securizată, afişând pancarte şi bannere pe care erau scrise mesaje precum “Viaţa negrilor contează” sau “Cetăţeni albi, treziţi-va.”
“Această luptă nu s-a terminat, ci doar a început”, a declarat văduva lui Eric Garner, Esaw.
Manifestaţiile au fost în mare parte paşnice, în contrast cu incendierile şi distrugerile răspândite care au marcat decizia marelui juriu din Missouri de a nu-l pune sub acuzare pe ofiţerul de poliţie alb care l-a împuşcat mortal pe tânărul de culoare neînarmat, Michael Brown, în vârstă de 18 ani, în oraşul Ferguson.
Avocatul districtual din Staten Island Daniel Donovan a declarat că marele juriu nu a găsit nicio suspiciune rezonabilă pentru a formula acuzaţii. Juriul ar fi putut lua în calcul o serie de acuzaţii, de la crimă până la o infracţiune mainoră, precum comportament abuziv.
“Sunt de fapt uimit că, pe baza dovezilor oferite de înregistrarea video şi de medicul legist, acest mare juriu nu l-a putut acuza pe ofiţer pentru nimic”, a declarat Jonathan Moore, un avocat al familiei lui Garner.
Oficialii sindicatului poliţiei şi avocatul lui Pantaleo au declarat că ofiţerul a folosit o mişcare predată în departamentul de poliţie, şi nu o manevră interzisă, deoarece Garner se opunea arestării. Ei au adăugat că Garner a murit datorită sănătăţii precare, deşi medicul legist a declarat că a fost vorba de un omor.
Procurorul general al SUA, Eric Holder, a declarat că procurorii federali îşi vor desfăşura propria lor investigaţie în cazul uciderii dnului Garner.
Departamentul Poliţiei din New York va desfăşura de asemenea o anchetă internă care ar putea duce la acuzaţii administrative împotriva lui Pantaleo, care a fost repartizat deocamdată pentru muncă de birou.
Preşedintele american Barack Obama a declarat miercuri seara că decizia marelui juriu subliniază nevoia întăririi încrederii şi răspunderii între comunităţi şi agenţiile de aplicare a legii.