Berkeley: Violenţa poliţiei americane provoacă furie în Ajunul Crăciunului



Cetăţenii americani protestează împotriva uciderii lui Antonio Martin la o benzinărie din Berkeley, Missouri, 24 decembrie 2014.
Cetăţenii americani protestează împotriva uciderii lui Antonio Martin la o benzinărie din Berkeley, Missouri, 24 decembrie 2014. (Captură Foto)

Sute de americani nemulţumiţi au ieşit miercuri pe străzile din Berkeley, Missouri, după ce marţi noaptea poliţia a împuşcat un tânăr de culoare.

Antonio Martin, 18 ani, a fost împuşcat fatal de un ofiţer de poliţie în apropierea unei benzinării din Berkeley. Poliţia a declarat că ofiţerul nu a avut o altă soluţie decât sa îl împuşte pe Martin deoarece acesta a îndreptat un pistol înspre ofiţerii de poliţie aflaţi la faţa locului.

Ca urmare a morţii tânărului, câteva sute de manifestanţi s-au adunat miercuri în apropierea benzinăriei. Acolo s-au ciocnit violent cu poliţiştii care au încercat să folosească forţa pentru a dispersa manifestanţii.

Protestele din Berkeley au izbucnit în seara zilei de marţi după ce poliţia a arestat cel puţin 4 oameni.

Unii dintre poliţişti, echipaţi pentru intervenţie, au folosit sprayuri cu piper împotriva manifestanţilor, a declarat şeful poliţiei districtului St. Louis, Jon Belmar.

Orlando Brown, unul dintre manifestanţi, a declarat: “Înţeleg că ofiţerii de poliţie au o slujbă şi au o obligaţie de a se întoarce acasă la familiile lor la sfârşitul zilei de lucru. Dar trebuie ca ei să trateze fiecare situaţie cu brutalitate?”

Miercuri, primarul oraşului Berkeley, Theodore Hoskins, a declarat că incidentul nu a fost motivat rasial.

Statele Unite au fost scena unor numeroase proteste împotriva brutalităţii poliţiei după ce un tribunal din New York a decis să nu îl pună sub acuzare pe ofiţerul Daniel Pantaleo care l-a omorât prin ştrangulare pe Eric Garner, un american de culoare. Cu doar două săptămâni înaintea acestui verdict, marele juriu din oraşul Ferguson din Missouri a decis să nu îl acuze pe fostul ofiţer de poliţie Darren Wilson care l-a împuşcat fatal pe tânărul de culoare, Michael Brown în 9 august

Aceste două cazuri, alături de moartea unui băiat de culoare de 12 ani, care a fost ucis de ofiţerii de poliţie din Ohio în timp ce acesta se juca cu un pistol de jucărie, au declanşat furia cetăţenilor americani pe întreg cuprinsul ţării şi au evidenţiat relaţiile tensionate dintre forţele de ordine şi afro-americani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe