Valeriu Lazăr: Problema exportului către Rusia a producţiei alcoolice moldoveneşti se poate soluţiona în câteva săptămâni
alte articole
Valeriu Lazăr, viceprim-ministru şi ministru al Economiei R. Moldova, consideră că "problema exportului producţiei alcoolice moldoveneşti pe piaţa Federaţiei Ruse poate fi soluţionată în decurs de câteva săptămâni". Potrivit "Infotag", Lazăr a comunicat despre acest lucru, luni, în cadrul unei conferinţe de presă. Aceasta a fost organizată cu ocazia încheierii negocierilor purtate de delegaţia moldovenească, vineri, la Moscova.
Lazăr a comunicat că, la Moscova, s-a întâlnit cu viceprim-ministrul Federaţiei Ruse, copreşedintele comisiei interguvernamentale pentru colaborare comercial-economică între Moldova şi Rusia, Dmitri Rogozin.
De asemenea, a avut întrevederi cu factori responsabili din cadrul Ministerului Energeticii, Ministerului Dezvoltării Regionale şi din cadrul "Gazprom".
"Dmitri Rogozin m-a rugat să transmit jurnaliştilor moldoveni că el nu a fost înţeles corect atunci când a spus la Chişinău "sper să nu îngheţaţi la iarnă".
Acest lucru a fost interpretat ca o ameninţare. În realitate, însă, el a avut în vedere doar ceea ce a spus fără aluzii", a remarcat Lazăr. Potrivit lui, el a primit încredinţare din partea lui Rogozin că "nu este vorba despre introducerea embargoului asupra producţiei vinicole din Moldova".
"S-a spus clar că în relaţiile bilaterale dintre FR şi RM nu există loc pentru embargo şi acest cuvânt nu trebuie să fie utilizat. Este vorba despre sistarea exportului până la soluţionarea unor probleme de ordin tehnic. Noi am ajuns la concluzia că aceste probleme pot fi soluţionate pe parcursul a câtorva săptămâni. Autorităţile Rusiei sunt gata să contribuie la acest lucru", a declarat Lazăr.
De asemenea, el a comunicat că s-a ajuns la înţelegeri importante în domeniul energetic.
"Cel mai important - am convenit că actualul contract privind livrarea gazului rusesc în Moldova va fi prelungit cu încă un an. "Gazprom" şi "Moldovagaz" au primit împuternicirile corespunzătoare. Asta înseamnă că se păstrează aceleaşi condiţii şi aceeaşi schemă de determinare a preţurilor. Respectiv, vom putea intra în iarnă fiind convinşi de faptul că nu există niciun pericol în ceea ce priveşte asigurarea Moldovei cu gaz", a spus Lazăr.
De asemenea, el a comunicat că s-a discutat şi despre parafarea Acordului de Asociere între RM şi UE.
"Experţii ruşi vor veni în octombrie la Chişinău şi vor examina această chestiune. Putem spune cu siguranţă că nu există niciun fel de divergenţe între Acordul de Liber Schimb cu UE şi CSI, întrucât şi unul şi altul se bazează pe regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Cel mai important, am convenit că Moldova trebuie să devină o zonă de interes a FR şi UE, doar că în plan de colaborare nu de confruntare", a mai declarat Lazăr.