"Cumpăraţi vin moldovenesc" - Monica Macovei
alte articole
Nu, dna Monica Macovei nu îi încurajează pe români să fie beţivi şi nici nu face reclamă per se vinului moldovenesc ci abordează, pe blogul dânsei un subiect extrem de actual: şantajul economic al Rusiei asupra ţărilor foste membre URSS în general, şi asupra Moldovei în particular. Europarlamentarul Macovei le cere românilor să sprijine, după puterile lor, economia Moldovei de peste Prut, ameninţată de ruşi pentru dorinţa acesteia de a deveni un stat integrat european.
Federaţia Rusă vrea să împiedice parafarea Acordului de Asociere UE – Moldova la Summitul din noiembrie 2013 de la Vilnius, prezintă Macovei faptele şi, pentru a-i forţa pe guvernanţii moldoveni să renunţe la intenţia aderării la UE, Rusia sabotează economia ţării, punând embargou pe o serie de produse agricole ale ţării şi, în special pe vin:
"Federaţia Rusă a anunţat că nu mai importă vin din Republica Moldova, pornind un război comercial ce contravine regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Embargoul impus de Federaţia Rusă este o încercare murdară şi inacceptabilă de deturnare a opţiunilor suverane ale cetăţenilor moldoveni. Vinurile din Republica Moldova au trecut testele sanitare ale instituţiilor Uniunii Europene şi au intrat pe piaţa europeană", descrie Monica Macovei şantajul economic al ruşilor.
Monica Macovei cere solidaritate cu Moldova, pe care ruşii încearcă să o intimideze, în mod serios, grav, şi repetat:
"Moscova a ridicat Serviciul Sanitar rusesc la rang de “minister de război” pentru a pedepsi Republica Moldova pentru că nu răspunde ordinelor sale. Interdicţia pentru importul de vinuri a fost adoptată fără a se cere informaţii de la autorităţile din Republica Moldova şi fără a se solicita inspecţii la producătorii moldoveni din partea inspectorilor sanitari ruşi. Este o măsură pur politică, menită a intimida populaţia şi politicienii din Moldova. Să nu-i lăsăm singuri."
Pe măsură ce se apropie summitul de la Vilnius, în cadrul căruia este de aşteptat ca Republica Moldova şi Ucraina să semneze acordurile de asociere şi acordul de liber schimb, presiunea Moscovei asupra Moldovei creşte pentru a încerca să împiedice acest fapt, iar ameninţările Rusiei sunt directe, manifeste şi imposibil de ignorat:
"Ameninţările sunt serioase, grave şi repetate. Dmitri Rogozin, vice-prim ministru al Federaţiei Ruse i-a ameninţat pe cetăţenii Republicii Moldova că la iarnă vor îngheţa (cu alte cuvinte: ”vă oprim gazul”) şi că parafarea Acordului de Asociere cu UE ar putea fi plătită cu pierderea regiunii transnistrene", subliniază Macovei gravitatea şantajului la care Moscova recurge pentru a împiedica integrarea europeană a Moldovei.
Situaţia în tot Parteneriatul Estic se deteriorează rapid, mai atrage atenţia Macovei. Rusia face presiuni masive pentru Moldova să renunţe la parcursul său european, în favoarea uniunii eurasiatice, în care Putin încearcă să cuprindă, cu binele sau cu ameninţarea, ţările foste membre URSS, făcând presiuni enorme în acest sens. Şi, pe alocuri, ruşii au succes, ca de exemplu în cazul Armeniei, ţară foarte dependentă economic de Rusia, care a anunţat recent prin preşedintele Sarkisian, după o întâlnire cu Putin, că va adera la Uniunea Vamală Rusia-Kazahstan-Belarus.
"Armenia a fost şantajată prin ameninţarea declanşării unui război (Rusia a vândut masiv arme Azerbadjanului – cu un cinism barbar, Moscova înarmează inamicul Armeniei pentru a face această ţară şi mai dependentă de ea). Armenia a cedat: deşi încheiase negocierile cu UE (la fel ca Moldova), tocmai a anunţat că va adera la Uniunea Vamală cu Rusia. Ceea ce înseamnă îngheţarea negocierilor comerciale şi de asociere cu UE.", trage un semnal de alarmă Macovei.
"Armenia a cedat, să ajutăm Moldova să reziste!", îi îndeamnă Monica Macovei pe români
"Populaţia armeană va plăti un preţ mare prin consolidarea puterii în mâinile unui sistem oligarhic, departe de orice reguli asigurate de aderarea la spaţiul de valori european. Ucraina este şi ea supusă presiunii şi Rusia a început să blocheze la graniţă camioanele cu mărfuri ucrainiene.
Să înfruntăm realitatea: Federaţia Rusă vrea să împiedice parafarea Acordului de Asociere UE – Moldova la Summitul din noiembrie 2013 de la Vilnius. Să ne opunem şantajului Federaţiei Ruse. Să susţinem Republica Moldova pe calea integrării europene, drum prin care am trecut şi noi.", îndeamnă Macovei.
Şi dacă politicienii români luptă cu armele lor şi vor cere autorităţilor UE un plan de acţiuni pentru sprijinirea Moldovei şi a cetăţenilor săi, Monica Macovei le explică românilor că pot şi ei contribui, individual. Astfel, Macovei ne îndeamnă pe toţi "să cumpărăm vin din Republica Moldova pentru a ne arăta solidaritatea împotriva şantajului Federaţiei Ruse şi pentru continuarea parcursului european ales de Republica Moldova".