Ministerul Finanţelor propune pentru anul 2014 majorarea accizelor la ţigarete, băuturi alcoolice, carburanţi

(Abid Katib / Getty Images)

Ministerul Finanţelor propune pentru anul 2014 majorarea accizelor la ţigarete, băuturi alcoolice, carburanţi. Propunerile de majorare se regăsesc în proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2014, elaborat de Ministerul Finanţelor. Potrivit "Infotag", care face referire la proiectul ministerului, cota fixă a accizelor la ţigările cu filtru se preconizează să fie mărită de la 45 până la 50 de lei pentru 1000 de ţigări, iar cota ad valorem de la 24% până la 31%. În acelaşi timp, acciza la ţigările fără filtru e planificată să fie mărită de la 30-50 lei până la 1000 lei.

"Majorarea cotei accizelor la articole din tutun are drept scop ajustarea graduală a acestora la nivelul ţărilor din regiune, inclusiv la standardele europene, fapt ce va permite acumularea de noi surse financiare la buget, precum şi diminuarea consumului articolelor din tutun, care au o influenţă negativă asupra sănătăţii populaţiei", se menţionează în nota informativă a proiectului, în care se mai spune că la buget vor fi acumulate suplimentar 156 mil. lei, ca rezultat al acestei majorări.

Accizele la bere, vermut şi alte vinuri aromatizate şi băuturi alcoolice tari din Moldova, potrivit Ministerului Finanţelor, se planifică să fie majorate în 2014 cu aproximativ 4,3%, în conformitate cu nivelul inflaţiei prognozate pentru anul viitor. În ceea ce priveşte, accizele la produsele petroliere, acestea ar putea creşte în 2014 cu 9,3%.

Potrivit documentului, accizele la benzină vor creşte de la 3,2 mii lei până la 3,5 mii lei pentru o tonă, iar la motorină - de la 1,33 mii lei până la 1,45 mii lei.

S-a propus ca accizele la gazul natural lichefiat să fie mărite de la 1,99 mii lei până la 2,18 mii lei pentru tonă. Potrivit Ministerului Finanţelor, coeficientul de indexare a mărimii accizelor la produsele petroliere în anul 2014 va constitui 9,4%.

Se preconizează ca odată cu creşterea accizelor la produsele petroliere în bugetul de stat să ajungă suplimentar 168,2 mil. de lei. Miercuri, după şedinţa Guvernului, ministrul Finanţelor a menţionat că proiectul politicii fiscale, reprezintă viziunea ministerului referitoare la politica fiscală pentru anul viitor, însă decizia finală urmează să fie luată de Parlament.

"Proiectul este supus dezbaterilor publice şi analizat inclusiv cu experţii FMI şi ai Băncii Mondiale. Primim deja observaţii de la diferite instituţii şi mediul de afaceri", a spus ministrul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe