Rainer Lindner: "Piaţa Uniunii Europene este atractivă pentru Moldova"

Directorul Comitetului de Est al Economiei Germane (CEEG), Rainer Lindner, este de părere că "piaţa Uniunii Europene este atractivă pentru Moldova". Potrivit "Infotag", responsabilul a declarat aceasta la întrevederile de marţi cu conducătorii Moldovei. Rainer Lindner a pledat pentru activizarea relaţiilor economice dintre R.Moldova şi Germania, declarând că "parafarea Acordului de Asociere şi de Liber Schimb cu UE de către Moldova nu va aduce decât beneficii societăţii în toate domeniile".
(photos.com)
Tatiana Chiriac
18.09.2013

Directorul Comitetului de Est al Economiei Germane (CEEG), Rainer Lindner, este de părere că "piaţa Uniunii Europene este atractivă pentru Moldova". Potrivit "Infotag", responsabilul a declarat aceasta la întrevederile de marţi cu conducătorii Moldovei. Rainer Lindner a pledat pentru activizarea relaţiilor economice dintre R.Moldova şi Germania, declarând că "parafarea Acordului de Asociere şi de Liber Schimb cu UE de către Moldova nu va aduce decât beneficii societăţii în toate domeniile".

"Piaţa UE deschide oportunităţi noi pentru businessmenii moldoveni, participarea la expoziţii specializate în Germania le va permite vinificatorilor să promoveze vinurile moldoveneşti", a estimat Lindner, menţionând că CEEG îi va susţine pe vinificatorii moldoveni, care vor dori să participe la prestigioasa expoziţie de vinuri de la Dźsseldorf.

Preşedintele Parlamentului, Igor Coraman, a mulţumit CEEG pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova pe parcursul anilor, inclusiv în susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii din ţară, a misiunilor oamenilor de afaceri, precum şi a proiectelor de participare a producătorilor moldoveni la diferite expoziţii şi forumuri economice din Germania.

"Un obiectiv esenţial este atragerea investiţiilor germane în economia Republicii Moldova. Acest lucru important pentru noi ar aduce nu doar locuri de muncă, dar, în primul rând, ar aduce o nouă cultură şi tehnologii moderne din Germania. Avem deja în Republica Moldova exemple de succes în acest sens", a menţionat Preşedintele Parlamentului.

În context, Corman a salutat decizia unei companii germane de a construi, începând cu anul viitor, o fabrică în oraşul Străşeni. Corman şi Lindner au discutat despre situaţia vinificatorilor şi a producătorilor de fructe şi legume din Moldova, pledând pentru identificarea unor proiecte de promovare a mărfurilor moldoveneşti pe pieţele de alternativă.

Spicherul a declarat că factori de decizie poartă un dialog cu structurile europene în privinţa sporiri cotei vinurilor pe piaţa ţărilor UE şi definirii unor proiecte care să le faciliteze accesul pe piaţa europeană producătorilor moldoveni.

"Autorităţile de la Chişinău contează pe sprijinul şi solidaritatea partenerilor europeni. Este important să fie diversificată piaţa din Vest, fără, însă, a pierde accesul pe piaţa din Est", a apreciat şeful legislativului. Rainer Lindner a declarat că CEEG susţine liberalizarea regimului de vize cu UE pentru cetăţenii Moldovei şi ai Ucrainei, dar şi eforturile Chişinăului pentru integrarea în Uniunea Europeană, inclusiv la nivel economic şi comercial.

"Uniunea Europeană va deveni astfel mai atractivă pentru cetăţenii Moldovei, inclusiv regiunea Transnistreană. Este important ca Republica Moldova să fie mai activ integrată în structurile europene, în special prin proiecte pentru agricultorii moldoveni, Republica Moldova fiind o piaţa bună pentru investiţii", a menţionat Lindner.

Referindu-se la embargoul impus de Rusia la livrările de vinuri moldoveneşti, Preşedintele Nicolae Timofti a apreciat susţinerea de care s-a bucurat Republica Moldova din partea Parlamentului European.

"În pofida sancţiunilor economice, Republica Moldova va respecta angajamentele asumate în cadrul Parteneriatului Estic în vederea parafării Acordului de Asociere şi de Liber Schimb cu UE la Summit-ul de la Vilnius", a subliniat Timofti.

Prim-ministrul Iurie Leancă a apreciat faptul că "cele două ţări au un dialog intens şi că Germania susţine Republica Moldova în procesul de integrare europeană". La rândul său, Rainer Lindner a reiterat sprijinul Germaniei pentru continuarea reformelor în R.Moldova şi desfăşurarea unor forumuri economice bilaterale. În cadrul întrevederii a fost lansată ideea de a organiza în anul 2014 un forum moldo-german pentru oamenii de afaceri.

După anul 1993, R.Moldova şi RFG au semnat 57 de acorduri, alte 25 sunt în proces de negocieri, inclusiv Acordul privind protecţia socială a cetăţenilor Republicii Moldova, aflaţi pe teritoriul Germaniei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor