Valeriu Lazăr: ”În premieră, în cadrul Consiliului economic al CSI... vor fi prezentate informaţii despre politica comercială a Republicii Moldova"

(VIKTOR DRACHEV / AFP / Getty Images)

"În premieră, în cadrul Consiliului economic al CSI, care se va desfăşura în această săptămână la Moscova, vor fi prezentate informaţii despre politica comercială a Republicii Moldova", a declarat miercuri, după şedinţa Guvernului, vicepremierul Valeriu Lazăr, înainte de a pleca la Moscova.

Potrivit "Infotag", Lazăr a menţionat că "RM va încerca să explice tuturor colegilor din cadrul CSI, în special ţărilor care sunt parteneri comerciali importanţi ai RM, cum ar fi F. Rusă, Belarus, Ucraina, Kazahstan, care este politica comercială a RM", precizând că Moldova face parte din Acordul de Liber Schimb cu CSI şi trebuie să discute cu colegii din CSI despre obiectivele economice şi comerciale ale RM.

"În afară de aceasta am confirmate întâlniri cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin, cu ministrul dezvoltării economice, cu ministrul energeticii, precum şi cu vicepreşedinţii concernului Gazprom, Valerii Golubev şi Alexandr Medvedev, cu care vom discuta subiecte energetice şi cele legate de comerţul bilateral", a spus vicepremierul, precizând că relaţiile comerciale ale Moldovei cu F.Rusă nu se limitează doar la vinuri sau fructe.

Valeriu Lazăr a precizat că va discuta cu oficialii ruşi şi despre ultimele evoluţii în relaţiile comerciale bilaterale.

"Eu, însă, nu am de gând să discut chestii tehnice, acestea ţin de competenţa colegilor din cadrul Ministerului Agriculturii. Vom încerca să explicăm colegilor din Rusia că noi vrem un sistem modern şi civilizat de comerţ bilateral în care nu există loc pentru anumite embargouri", a spus vicepremierul.

Lazăr a declarat că pleacă la Moscova pentru a se documenta din prima sursă vizavi de evoluţiile relaţiilor bilaterale.

"În presă sunt vehiculate informaţii şi atitudini contradictorii. Eu vreau să mă documentez personal, nu din auzite. Am impresia că am patinat spre zona nisipurilor mişcătoare şi nu procedăm în dependenţă de ce ştim noi, dar de ce scrie presa. Eu vreau să discut cu cei care iau decizii la Moscova. Uneori intenţionat lucrurile se înţeleg greşit. Scopul aflării mele la Moscova este să asigur acest dialog şi să mă documentez unde se termină problemele tehnice şi unde se încep problemele politice", a spus vicepremierul, precizând că merge la Moscova şi pentru a asigura o tonalitate normală în dialogul cu Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe