O delegaţie din Republica Moldova va merge la Moscova pentru soluţionarea problemelor legate comercializarea vinului moldovenesc

(photos.com)

O delegaţie reprezentativă din Republica Moldova va merge, în zilele imediat următoare, pentru soluţionarea problemelor legate de interzicerea de către Rusia a importului de vin moldovenesc în această ţară, scrie "Infotag". Potrivit unor informaţii neoficiale, din componenţa delegaţiei vor face parte ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman şi ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov.

Miercurea trecută, Rospotrebnadzor a impus embargo pentru băuturile alcoolice din Moldova, sub pretextul că acestea ar fi de proastă calitate. Interdicţia de import va fi valabilă "până când partea moldovenească nu va prezenta un complex de măsuri, care vor asigura calitatea şi siguranţa producţiei livrate".

Sâmbătă, medicul sanitar principal de stat al Rusiei, Ghenadi Onişcenko a remarcat că nu vede din partea Moldovei "o dorinţă sistemică de a purcede la negocieri pentru a aborda fie şi cele mai neplăcute şi complicate, dar foarte importante subiecte pentru reluarea relaţiilor comerciale normale".

El susţine că pretenţiile Rusiei faţă de calitatea producţiei alcoolice moldoveneşti "nu au conotaţie politică".

"Explicarea acestui lucru prin anumite fenomene politice generale este contraproductivă. Dacă mâine vom contesta calitatea produselor livrate pe piaţa rusă din Lituania, această situaţie va fi, de asemenea, evaluată ca o încercare de a influenţa?", s-a arătat indignat Onişcenko.

"Tuturor tutorilor care, fără a discuta problema, dau un verdict politic, aş vrea să le recomand să nu facă declaraţii tari, dar să ia şi să procure această producţie. Şi problema va dispărea. Rusia va fi scutită de alcool necalitativ şi nici economia Moldovei nu va avea de suferit", a declarat Onişcenko, comentând astfel reacţia Parlamentului European la decizia Rusiei de a introduce embargo asupra vinurilor moldoveneşti.

Ghenadi Onişcenko consideră că este "ruşinos" să ceri de la Rusia "să procure producţie alcoolică în detrimentul sănătăţii populaţiei". Potrivit lui, în unele partide de vin din Moldova s-au depistat plastifianţi, care "depăşesc de sute de ori nivelul admisibil".

Pretenţiile serviciului sanitar rus faţă de calitatea băuturilor moldoveneşti şi de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova, au apărut ca răspuns la faptul că partea moldovenească nu a găsit motive, de rând cu "Rospotrebnadzor", să recunoască faptul că dulciurile ucrainene "Roshen" sunt periculoase pentru sănătate. De asemenea, şi după ameninţările vicepremierului Dmitri Rogozin cu privire la problemele pe care le poate avea, în viitor, Republica Moldova în comerţul cu Federaţia Rusă în cazul în care ţara va continua procesul de integrare în UE.

La sfârşitul lunii august, Rospotrebnadzor a declarat, pe neaşteptate, depistarea a opt partide de vin moldovenesc care nu corespund normelor de calitate. Moldova livrează vin în alte zeci de state ale lumii, dar nicăieri nu au fost înaintate asemenea pretenţii. Mai mult decât atât, deocamdată, şi acuzaţiile Rospotrebnadzor sunt doar verbale, întrucât, până acum, nu au fost prezentate niciun fel de rezultate ale analizelor de laborator.

Centrul Naţional de Verificare a Calităţii Producţiei Alcoolice a testat repetat loturile rebutate de Rusia, dar nu a depistat abateri. Până în 2006, vinurile moldoveneşti deţineau 60% din piaţa rusă. După introducerea embargoului de către "Rospotrebnadzor" asupra vinurilor moldoveneşti în perioada 2006-2007, sub pretextul că sunt de calitate proastă, Republica Moldova a reuşit să recapete, până la momentul actual, doar aproximativ 5% din cota de piaţă a Federaţiei Ruse.

Mulţi vinificatorii de la noi, din cauza obstacolelor create de "Rospotrebnadzor", au refuzat să exporte în Federaţia Rusă, redirecţionându-şi activitatea spre alte ţări. În pofida acestui fapt, Rusia rămâne cel mai mare consumator de vinuri moldoveneşti. Acesteia îi revin aproape o treime din exporturile moldoveneşti. În primul trimestru, Republica Moldova a exportat băuturi alcoolice în valoare de $56.99 milioane, ponderea Rusiei fiind de $17,04 milioane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe