Valeriu Lazăr: Portul de la Giurgiuleşti este un proiect strategic de parteneriat public-privat

(photos.com)
Tatiana Chiriac
16.06.2012

Tarifele pentru operaţiunile de export-import prin Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti, pe calea ferată în interiorul ţării, precum şi conectarea Portului la reţeaua de cale ferată cu ecartament european şi cu ecartament larg, au fost discutate în cadrul unei şedinţe, convocată la 15 iunie de viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, la faţa locului.

Thomas Moser, directorul general al Danube Logistics, învestitorul general al Portului, a informat că în câteva zile urmează să înceapă operaţiunile de transbordare a containerelor prin portul de la Constanţa, care practică tarife portuare mai mici decât cel de la Istanbul, utilizat până acum. Respectiv, preţul final al transportului de mărfuri urmează să se diminueze semnificativ. Moser a declarat că au fost încheiate acordul de colaborare cu mai multe linii maritime cu renume, cum ar fi MSC, CMA, Maersk, Wan Hai, China shiping, etc. astfel încât agenţii economici din Moldova vor avea o alegere largă a partenerilor de transport.

În cadrul şedinţei, reprezentanţii instituţiilor de stat au convenit să întreprindă toate acţiunile necesare pentru a finaliza, în termen de 3 luni, construcţia tronsonului de cale ferată care să unească cheiul Portului cu reţeaua naţională de cale ferată. Acest fapt va facilita transportarea de mărfuri în containere pe teritoriul Republicii Moldova şi va face ca Portul Internaţional Liber de la Giurgiuleşti să devină un nod de transport de importanţă regională, având în vedere interesul companiilor din România şi alte ţări de a opera prin intermediul PILG.

Totodată, au fost abordate şi chestiuni legate de lipsa cadrului legal specific porturilor. Ordinul aprobat recent de către Serviciul Vamal nu corespunde pe deplin practicilor de vămuire pentru porturi, impune costuri suplimentare, reduce eficienţa serviciilor portuare. Astfel, au fost discutate posibilităţile de simplificare a procedurii de vămuire a mărfurilor transbordate prin Portul Internaţional Liber „Giurgiuleşti”, inclusiv necesitatea de a asigura transparenţa şi eficienţa procedurii de vămuire.

Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a declarat că Portul de la Giurgiuleşti este un proiect strategic de parteneriat public-privat, care urmează să asigure statornicia Republicii Moldova pe Dunăre şi va constitui un centru de dezvoltare a regiunii de sud a ţării, inclusiv având menirea de a asigura cu locuri de muncă populaţia din satele din zonă. Însă, a precizat Valeriu Lazăr, nu toate instituţiile statului înţeleg importanţa economică, politică şi chiar geopolitică a portului şi nu execută legea în baza căreia activează acesta.

Transportul pe mare a materiei prime pentru producţia moldovenească, precum şi exporturile pe cale maritimă vor contribui semnificativ la reducerea costurilor de producere şi, respectiv, la sporirea competitivităţii exporturilor moldoveneşti, a precizat Valeriu Lazăr.
În cadrul PILG activează deja un terminal petrolier, unul cerealier, un terminal marfar ce permite importul de utilaje şi materiale de construcţie, un terminal de ulei vegetal, un terminal de containere şi cargo general.

În trimestrul I/2012, pe teritoriul terminalului petrolier al Portului Internaţional, au fost importate 13,2 mii tone de producţie petrolieră, adică cu 4,6 % mai mult decât nivelul trimestrului I/ 2011, iar pe teritoriul vamal al Republicii Moldova au fost livrate 11,6 mii tone. La finele perioadei de raportare încă cca. 3,1 mii tone de produse petroliere erau depozitate.

Majoritatea produselor petroliere (80%) importate au fost realizate la staţiile de alimentare cu combustibil ale ÎCS "Bemol Retail" SRL. Cealaltă parte a produselor petroliere a fost destinată pentru ÎCS "Petrom-Moldova"SA şi ÎM ”Rompetrol Moldova” SA. Investitorul General este disponibil să ofere serviciile terminalului şi pentru alţi agenţi economici, importatori de produse petroliere.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor