Iurie Leancă: Republica Moldova a îndeplinit prima fază a Planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize cu UE

(SHAUN CURRY / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
09.06.2012

La 8 iunie a avut loc şedinţa Comisiei Guvernamentale pentru Integrare Europeană. În cadrul şedinţei prezidate de către Vlad Filat, au fost examinate două subiecte principale: privind aprobarea mandatului pentru runda a doua de negocieri privind crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător ca parte integrantă a Acordului de Asociere şi stadiul de realizare a Planului de acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize RM-UE.

Astfel, membrii Comisiei au aprobat principiile de care urmează să se ghideze negociatorii din partea Republicii Moldova în cadrul desfăşurării celei de-a doua runde de negocieri cu partenerii europeni privind crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, care va avea loc în perioada 11-15 iunie 2012. Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, a precizat că această rundă va fi focusată pe negocierea subiectelor juridice şi a menţionat că toate angajamentele asumate de Republica Moldova în cadrul primei runde de negocieri, din luna martie 2012, au fost îndeplinite.

Premierul a atenţionat că procesul de negocieri privind crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu UE prevede în total 6 runde care urmează a fi realizate până în luna octombrie 2013, solicitând instituţiilor responsabile solidaritate şi consolidarea eforturilor pentru a asigura viteza şi calitatea negocierilor.

Cât priveşte dialogul R.Moldova-UE privind liberalizarea regimului de vize, vicepremierul Iurie Leancă, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a informat că Republica Moldova a îndeplinit prima fază a Planului de acţiuni corespunzător, aprobând cele 42 de acte legislative şi normative, conform angajamentelor asumate.

„Odată cu prezentarea raportului final de implementare pentru faza I, obiectivul prioritar al Guvernului pentru 2012 este asigurarea unei implementări eficiente şi depline a condiţionalităţilor fazei II", a declarat Iurie Leancă.

În acest sens, a fost întocmită lista actelor legislative şi normative care necesită a fi elaborate, revizuite şi amendate pe parcursul 2012 în conformitate cu noile prevederi ale cadrului legislativ aprobat în cadrul fazei I şi lista măsurilor de ajustare instituţională în conformitate cu noile prevederi ale cadrului legislativ aprobat în faza I.

În cadrul şedinţei s-a discutat şi despre costurile estimative necesare pentru implementarea fazei a II-a a dialogului R.Moldova-UE privind liberalizarea regimului de vize.

În acest context, Prim-ministrul a dispus instituţiilor responsabile ca în termen de 10 zile să fie identificate sursele de finanţare în vederea implementării programului asumat.

Comisia a aprobat decizia potrivit căreia instituţiile naţionale vor transmite săptămânal MAEIE informaţii actualizate privind evoluţiile în implementarea măsurilor adiţionale la Programul Naţional de implementare a Planului de Acţiuni Republica Moldova - Uniunea Europeană în domeniul liberalizării regimului de vize Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, care, la rândul său, va raporta Guvernului despre implementarea prevederilor respective. Primul Raport de Progres privind implementarea fazei II va fi prezentat Guvernului la 15 iulie curent.

În acelaşi timp, vor fi întreprinse măsuri pentru intensificarea comunicării cu cele 27 state-membre ale UE în vederea informării prompte şi complexe a acestora despre performanţele Republicii Moldova în implementarea agendei privind liberalizarea regimului de vize cu UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor