O delegaţie a oamenilor de afaceri din Japonia vizitează Republica Moldova

Tatiana Chiriac
13.06.2012

Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, a avut la 12 iunie o întrevedere cu o delegaţie de oameni de afaceri din Japonia, reprezentând oficiile regionale din Kiev, Ucraina, a unor mari corporaţii japoneze. Printre acestea se numără Toyota Ukraine, Mitsubishi, Panasonic Ukraine, Marubeni, Sumitomo, Mitsui & Co, JTI. Aceştia s-au aflat la Chişinău, la invitaţia Ministerului Economiei, pentru a studia oportunităţile investiţionale în Republica Moldova şi a se documenta asupra situaţiei economice din ţara noastră.

Valeriu Lazăr a făcut o amplă prezentare a evoluţiei economiei moldoveneşti în ultimii ani, punând accentul pe necesitatea atragerii unor investitori strategici, în special în domeniul producţiilor industriale. „Moldova dispune de un potenţial semnificativ de producţie, atât greenfield, cât şi în baza activelor industriale existente, pe care îl putem pune la dispoziţia companiilor japoneze, chiar în prezent fiind în desfăşurare o nouă rundă de privatizări”, a declarat ministrul Economiei. Valeriu Lazăr a prezentat avantajele competitive ale Republicii Moldova, care ţin de accesul la active şi asistenţa logistică din partea statului în Parcurile Industriale, calitatea şi costul forţei de muncă, facilităţile oferite de Zonele Economice Libere, accesul în regim de comerţ liber la pieţe însumând 800 de milioane de consumatori, etc.

Ministrul Economiei a mulţumit Guvernului Japoniei pentru asistenţa acordată pe parcursul anilor de independenţă a Republicii Moldova şi a subliniat că pentru dezvoltarea ţării noastre sunt la fel de importante investiţiile private japoneze, în special în diverse producţii industriale. „Deciziile investiţionale urmează a fi luate de sectorul privat, însă autorităţile au obligaţia de a crea condiţiile necesare pentru dezvoltarea afacerilor”, a spus Valeriu Lazăr.

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, cu sediul la Kiev, Toichi Sakata, a apreciat drept foarte bune relaţiile moldo-nipone, pledând pentru extinderea schimburilor comerciale bilaterale, inclusiv în baza eventualelor producţii cu capital japonez în Republica Moldova. Reprezentanţii companiilor japoneze s-au arătat interesaţi de oportunităţile investiţionale în sectorul energetic, infrastructuri, agricultură etc.

În cadrul aceleaşi întrevederi, au fost discutate posibilităţile de extindere a cooperării moldo-nipone în domenii ce ţin de preluarea practicii nipone în domeniul eficienţei energetice şi energiilor regenerabile şi acordarea unui eventual suport consultativ vizând dezvoltarea în Republica Moldova a sectorului dat, schimbul de experienţă privind practicile nipone de promovare a exportului şi atragere a investiţiilor, organizarea unor acţiuni promoţionale şi misiuni ale oamenilor de afaceri în ambele ţări.

Menţionăm că, în prezent, cu susţinerea Guvernului Japoniei, în Moldova se desfăşoară mai multe programe de asistenţă, cu un buget total de 43,5 milioane de dolari. Este vorba de Programul de granturi non-proiect - Programul de dezvoltare a întreprinderilor mici şi mijlocii, Proiectul Creşterii Producţiei Alimentare din contul Programului 2KR, Proiectul pentru Introducerea de energie curată prin Sistemul Solar de generare a energiei electrice în Republica Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor