Vaccinul Pfizer nu oferă imunitate de durată împotriva COVID-19, indiferent de vârstă - nou studiu major în Israel

(Getty Images)

Cei care s-au vaccinat împotriva virusului Wuhan cu cele două doze ale serului produs de Pfizer/BioNTech în lunile ianuarie şi februarie au avut o probabilitate cu 51% mai mare de a contracta coronavirusul în luna iulie, comparativ cu cei care s-au vaccinat în martie sau aprilie, potrivit unui nou studiu, transmite Jerusalem Post.

Echipa de cercetători de la Institutul Kenyon din Ierusalim şi de la Centrul de Cercetare şi Inovare Maccabi din Tel Aviv (KSM) a realizat un studiu care a comparat incidenţa infecţiilor în rândul persoanelor care s-au vaccinat în ianuarie şi februarie - faţă de cele care s-au vaccinat două luni mai târziu (martie şi aprilie).

Studiul a fost publicat în revista Nature şi a analizat dosare medicale de la 1,3 milioane de israelieni.

Riscul infecţiei s-a dovedit semnificativ mai mare cu cât s-au vaccinat mai devreme.

Rezultatele sunt asemănătoare cu concluziile trase de alte studii asupra durabilităţii eficienţei vaccinului, care au arătat că aceasta scade în timp.

Noul studiu arată că declinul eficacităţii vaccinului Pfizer se accentuează în timp, indiferent de vârstă, nu numai în cazul persoanelor din grupa mai expusă, de peste 65 de ani.

„Eficacitatea vaccinului scade pentru toată lumea, potrivit studiului”, afirmă dr. Barak Mizrahi, coordonatorul cercetării.

Israelul a început să vaccineze cu a treia doză în luna iulie, făcând-o obligatorie pentru toate persoanele cu vârstă de peste 12 ani, în ciuda recomandării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care se opune măsurii pe motiv că ar limita disponibilitatea vaccinului în ţările sărace.

Peste patru milioane de israelieni au fost imunizaţi până în prezent cu doza a treia, generând o scădere semnificativă a ratei infecţiilor.

Date preliminare strânse de diferite studii arată că nivelul anticorpilor scade şi după doza a treia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură