Israelul avertizează că paşapoartele sale de imunitate vor expira dacă israelienii nu îşi fac a treia doză de rapel

Vaccin împotriva Covid - 19
Vaccin împotriva Covid - 19 (https://msmps.gov.md/)

Autorităţile israeliene au decis că cea mai bună metodă pentru a lupta cu pandemia este de a suplimenta numărul dozelor de vaccin, cerând tuturor cetăţenilor să facă o a treia doză.

Începând cu 1 octombrie, „permisul verde” - paşaportul de imunitate - necesar pentru intrarea la unele adunări şi locuri publice va expira nu numai la şase luni după ce titularul primeşte a doua doză, ci şi la şase luni după a treia doză.

Israelul şi-a extins duminică, pentru a patra oară accesul la dozele de rapel, când le-a deschis către orice pacient cu vârsta peste 12 ani. Până la data de 1 octombrie, sute de mii - dacă nu milioane - de israelieni (totalul populaţiei este de 9 milioane) vor trebui să îşi facă dozele sau să rişte să piardă accesul la săli de sport.

Citiți și Ratele de infectare în Israel cresc, în ciuda programului avansat de vaccinare cu a treia doză

Criticii au criticat programul de paşaport de imunitate care face ca o persoană să fie efectiv „depersonalizată” (un termen din volumul 1984 al lui George Orwell) dacă nu primesc vaccinuri la fiecare şase luni. Acest lucru va duce inevitabil la un „ciclu perpetuu de doze”, lucru la care OMS se opune, avertizând că ar putea întârzia programele de vaccinare pentru restul planetei, în special în lumea a treia.

Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu paşaportul de imunitate israelian (care a fost citat ca sursă de inspiraţie pentru un sistem similar care ar putea fi lansat în Marea Britanie), în Israel este necesară o „carte verde” pentru a accesa multe locuri publice - săli de sport, restaurante, teatre şi cinematografe, arene sportive, hoteluri şi evenimente culturale. În afară de paşaportul de imunitate, portul măştilor faciale rămâne obligatoriu în majoritatea acestor locuri.

Citiți și Studiu israelian arată că imunitatea naturală este de 13 ori mai eficace în blocarea variantei Delta decât vaccinurile

Cei care refuză a treia doză de vaccin vor fi obligaţi să stea în carantină o săptămână după ce s-au întors în Israel din străinătate. Dar chiar şi cei care primesc a treia doză, vor trebui să se plaseze în carantină după ce se întorc din orice ţară care nu este considerată având risc scăzut sau moderat de infecţie COVID. Celor care au rapelul făcut li se va permite să se autoizoleze timp de 24 de ore sau să facă un test pentru a dovedi că nu sunt infectaţi cu virusul.

Premierul israelian Naftali Bennett este un susţinător major al dozelor de rapel, afirmând, la începutul acestei luni, că persoanele în vârstă care nu îşi fac a treia doză sunt în „pericol de moarte”.

El a încercat, de asemenea, să pună cea de-a treia doză de rapel într-o lumină pozitivă, spunându-le israelienilor că noile doze sunt un „privilegiu pe care nicio altă ţară nu îl are” (în ciuda faptului Rusia a oferit şi ea doze de rapel pentru vaccinul său Sputnik V, iar SUA urmează să o facă).

Potrivit unui studiu publicat la sfârşitul săptămânii trecute, când vine vorba de varianta Delta, cei care au supravieţuit infecţiei naturale prezintă niveluri de imunitate mult mai ridicate decât pacienţii cărora li s-au administrat două, sau chiar trei, doze Pfizer sau Moderna.

În timp ce estimările eficacităţii primelor vaccinuri cu tehnologie ARN messenger continuă să scadă, şansele unui efect secundar mortal sau grav dăunător vor continua să crească.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură