Vaca imaginară nu dă lapte, dar produce bani europeni
alte articole
În fermele înfiinţate pe hârtie de ialomiţeni, păşteau între 30 şi 500 capete de vaci, pentru a căror "creştere", "întreprinzătorii" din Giurgeni au încasat o jumătate de milion de euro în trei ani, reprezentând subvenţii UE, acordate prin APIA, crescătorilor de vaci, informează publicaţia independentonline.ro.
Teoretic, obţinerea acestor subvenţii este condiţionată de depunerea a numeroase acte oficiale, care ar trebui să facă imposibilă orice fraudă: adeverinţă de crescător, adeverinţă semnată de medicul veterinar care să ateste în primul rând că vacile există şi, odată această condiţie îndeplinită, că sunt vaccinate, tratate, controlate etc. Însă, se pare că nu există sistem pe care românul să nu îl poată fenta.
Cei opt fermieri care au "fentat" sistemul, au "crescut" în trei ani un număr de 1860 de vaci, subvenţionate de UE, prin APIA, cu 100-150 de euro/cap de vită imaginară. Prejudiciul total adus de cei opt s-a ridicat la 500.000 euro.
De-a lungul perioadei în care fermele imaginare au fost subvenţionate cu bani europeni, nici oficialii locali, nici responsabilii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi nici cei ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) nu s-au deranjat să facă vreo inspecţie "la coada vacii" pentru a vedea cum sunt cheltuiţi banii pe care i-au acordat. Reprezentanţii APIA Ialomiţa susţin că „instituţia nu avea niciun fel de atribuţii de control în cazul acestor ferme“.
Înşelătoria, care durează de trei ani, a fost descoperită abia în luna august a anului curent, de către de reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) care i-au somat pe oficialii APIA Ialomiţa să oprească furnizarea subvenţiilor către cei opt fermieri.
Cazul a fost preluat de Serviciul de Investigare a Fraudelor şi de Poliţia Ialomiţa, care au constatat că, în 2010, Mihai Anagnoste, Mihai Anagnoste Mihai, Daniel Anagnoste, Dănuţ Patu, Zoiţa Gramatică, Vanghele Tănase, Vasile Gula şi Ianus Gigica au depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) documentele pentru obţinerea fondurilor europene, sub formă de subvenţii, prezentând proiectul unor ferme de vaci.
Plăţile către cei opt proprietari de vaci imaginare au fost sistate, însă trei dintre aceştia au contestat decizia în instanţă, cerând acordarea în continuare a subvenţiei.
Ştefănia Ionescu, veterinarul responsabil de vaccinarea şi administrarea tratamentelor prevăzute în protocoalele cu UE, pentru vacile "fermierilor" din Giurgeni, susţine că proprietarii i-au prezentat paşapoarte pentru bovine, emise de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Botoşani. Cât despre vaci, a văzut şi ea vreo "cinci, zece, douăzeci." Pe restul de până la 1860, doctoriţa le-a scos "din sistem". Proprietarii i-au spus că vacile n-au mai ajuns, a explicat doctoriţa pentru independentoline.ro