Va comite organizaţia jihadistă AQMI atentate în Europa?

Orice european care se simte vizat de ceea ce se întâmplă în Mali are motive să-şi pună întrebări. În primul rând, acest loc relativ departe de noi este cu adevărat un focar de ameninţare teroristă pentru Europa occidentală?
(photos.com)
Epoch Times România
16.01.2013

Orice european care se simte vizat de ceea ce se întâmplă în Mali are motive să-şi pună întrebări. În primul rând, acest loc relativ departe de noi este cu adevărat un focar de ameninţare teroristă pentru Europa occidentală? În caz că este, putem vorbi de o organizaţie considerată principală sursă a acestei ameninţări teroriste? Va creşte această ameninţare pentru Europa, după ce Franţa a optat pentru o intervenţie militară în Sahel? Şi nu în ultimul rând există riscul unui atentat comis în Franţa sau în oricare altă ţară europeană? notează miercuri ziarul El Pais.

Simplul fapt că cele trei organizaţii teroriste, Al-Qaeda din Maghrebul Islamic (AQMI), Mişcarea pentru Unitate şi Jihad din Africa de Vest (MUYAO) şi Ansar al Din au reuşit să creeze din primăvara trecută un fief jihadist în nordul statului Mali transformă acest scenariu într-o ameninţare teroristă nu doar pentru restul ţării, ci şi pentru Europa occidental. Cele trei organizaţii promovează o retorică ostilă faţă de lumea occidentală în general şi Uniunii Europene în particular. Franţa mai ales, şi Spania, sunt principalele vizate. Iar în ultimii ani au strâns fonduri importante iar numărul membrilor a crescut.

Din cele trei organizaţii jihadiste, AQMI deţine leadershipul şi constituie principala sursă de ameninţare teroristă. Acesteia i se subordonează atât MUYAO cât şi Ansar al Din. În cadrul ierarhiei de comandă şi de divizare a funcţiilor între aceste entităţi, AQMI a avertizat public în mai, prin vocea liderului său maxim, Abdelmalek Drukadel, că în timp ce celelalte două sunt însărcinate cu acţiuni locale de implantare a legii islamice în fieful Azawad, rezervă pentru sine 'orice activitate legată de jihadul internaţional'. AQMI deţine celule şi reţele pe care le poate mobiliza în Europa occidentală şi a căror rearticulare a fost ordonată de Drukadel anul trecut.

Intervenţia militară lansată de Franţa în nordul statului Mali nu a produs altă ameninţare teroristă, decât cea care exista deja pentru Europa occidentală. Cu puţin înainte de a fi ucis, în mai 2011, Osama Bin Laden dăduse instrucţiuni ca şeful operaţiunilor externe al Al-Qaeda să se mute în nordul Africii şi să asume, în colaborare cu Drukadel, planificarea atentatelor de pe celălalt mal al Mediteranei. Deşi AQMI, MUYAO şi Ansar al Din şi-au axat eforturile pe consolidarea fiefului lor Azawad, acest lucru nu a înlocuit agenda jihadismului global şi în Africa septentrională. Cele trei organizaţii jihadiste, nu numai că s-au coordonat între ele, dar au şi atras o altă grupare teroristă: Boko Haram.

AQMI ameninţă de mulţi ani cu atentate Europa occidentală. Că o va face singură sau în colaborare, noul context al confruntării militare la nord de Mali şi al prelungirii acestuia face verosimilă această ipoteză mai ales în Franţa. Ipoteza s-ar înscrie într-o logică de descurajare prin care va încerca să erodeze aprobarea opiniei publice faţă de implicarea forţelor armate în acest conflict - cu puţin succes ţinând cont de interesele strategice şi economice franceze din acest stat - sau să afecteze poziţia altor guverne europene dispuse să-şi ofere ajutorul. Franţa şi-a întărit planul de alertă antiteroristă, dar ameninţarea care provine din Sahel afectează şi alte naţiuni europene, inclusiv Spania.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor