La Cernăuţi, miniştrii ucrainean şi rus de externe au discutat despre 'revenirea' regiunii transnistrene la Ucraina

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
16.01.2013

Kievul şi Moscova discută planul de integrare economică a Transnistriei cu Ucraina, scrie miercuri, în ediţia sa online, cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta, sugerând că locul planului Kozak de reglementare a diferendului transnistrean, ce prevedea federalizarea Republicii Moldova, a fost luat de un plan ce preconizează alipirea, în timp, a regiunii din stânga Nistrului la Ucraina.

Miniştrii de externe rus şi ucrainean, Serghei Lavrov, respectiv Leonid Kojara, au abordat la întâlnirea de la începutul acestei săptămâni la Cernăuţi aspecte legate de soluţionarea diferendului transnistrean. Deşi, după întâlnire, şeful diplomaţiei ruse a subliniat că încă nu au fost create premise pentru o rezolvare politică a conflictului, un plan de reglementare a fost luat totuşi în discuţie.

'Premise poate că nu există, dar un plan de rezolvare a conflictului este şi el a fost discutat', a declarat, sub rezerva anonimatului, un oficial diplomatic de la Kiev pentru ziarul rus.

Potrivit Nezavisimaia Gazeta, este vorba de un proiect ce a fost prezentat la sfârşitul anului trecut Ministerului de Externe al Rusiei şi administraţiei prezidenţiale a Ucrainei de către fostul preşedinte al Sovietului Suprem de la Tiraspol (parlamentul) Grigori Marakuţa. La baza acestuia se află crearea unei zone economice libere, care să includă regiunea ucraineană Odesa şi Transnistria. Ceea ce înseamnă de fapt 'revenirea' Transnistriei la Ucraina, notează ziarul rus.

În finalul discuţiilor ce s-au încheiat marţi la Cernăuţi, Lavrov a subliniat, referindu-se la Transnistria, că părţile au convenit să-şi coordoneze acţiunile tocmai 'în acest context', remarcă publicaţia amintită, sugerând că ministrul rus se referea în declaraţie la 'planul Marakuţa'.

De asemenea, ministrul rus de externe a anunţat că următoarea rundă de negocieri privind conflictul transnistrean va avea loc la mijlocul lunii februarie, la Lvov (vestul Ucrainei), în formatul deja consacrat 'cinci plus doi' (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE plus UE şi SUA, ca observatori).

'Consider firească înţelegerea noastră de a ne coordona mai strâns acţiunile în contextul promovării formatului ,,cinci plus doi,,', a apreciat ministrul rus de externe, adăugând că speră ca la aceste negocieri părţile să se vină cu noi idei care 'să accelereze procesul de formare a condiţiilor necesare pentru începerea discuţiilor politice'.

Lavrov a precizat că are în vedere înţelegeri între Chişinău şi Tiraspol pentru rezolvarea unor probleme care au îngreunat stabilirea unui climat de încredere între părţi şi care, în cele din urmă, trebuie să asigure un trai mai confortabil pe ambele maluri ale Nistrului, fiind menţionate aici aspecte economice, de tranzit şi privind transporturile.

La rândul său, ministrul ucrainean de externe Leonid Kojara a spus că va merge, în curând, în vizită în Republica Moldova, în calitate de preşedinte al OSCE, şi cu această ocazie intenţionează să dea un nou impuls întregului proces de soluţionare a problemei transnistrene.

Ar putea fi vorba de zona economică 'Transnistria', din care să facă parte teritoriul regiunii Odesa şi Transnistria propriu-zisă. Dacă se va reuşi crearea acesteia, iar acest lucru va depinde în mare măsură de poziţia Chişinăului, situaţia din această regiune a Europei va reveni la normal - a declarat pentru Nezavisimaia Gazeta o sursă din cadrul preşedinţiei de la Kiev.

Referitor la aşa-numitul 'plan Marakuţa', publicaţia rusă scrie că acesta a fost propus Moscovei şi Kievului în noiembrie-decembrie anul trecut, după ce a fost adus la cunoştinţa aşa-numitului preşedinte transnistrean Evgheni Şevciuk.

Înfiinţarea euroregiunii 'Transnistria' , care să includă Odesa şi regiunea transnistreană, va 'ajuta la unificarea intereselor Tiraspolului, Chişinăului şi Odesei'. Pentru aceasta se presupune crearea unui 'nod de tranzit puternic' care să includă aeroportul din Tiraspol, în cadrul coridorului de transport aerian UE-China, precum şi porturile maritime ucrainene Odesa, Iliciovsk, Iujnâi şi autostrada Kiev-Odesa-Reni.

Astfel, va fi creată o zonă economică liberă, ce va uni Europa şi Asia şi în acest format economic global va putea fi rezolvată şi componenta politică a diferendului dintre Moldova şi Transnistria, consideră Marakuţa. Pentru transnistrenii simpli, acest lucru înseamnă revenirea Transnistriei la regiunea Odesa, concluzionează Nezavisimaia Gazeta.

Autorul proiectului, Grigori Marakuţa a declarat Nezavisimaia Gazeta că a transmis proiectul de soluţionare a diferendului transnistrean ministrului rus adjunct de externe Grigori Karasin, iar, apoi, oficialilor ucraineni. Nezavisimaia mai scrie în acest context că administraţia prezidenţială de la Kiev a luat cunoştinţă deja cu acest plan.

Dmitri Soin, preşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din cadrul parlamentului de la Tiraspol, aminteşte în acest context că până la pactul Ribbentrop-Molotov Transnistria făcea parte din regiunea Odesa a RSS Ucrainene. În opinia sa, proiectul are sorţi de izbândă în cazul în care Ucraina şi Rusia vor ajunge la un acord în acest sens, cu condiţia ca Moscova să-şi menţină prezenţa militară în Transnistria.

Mai mult, Nezavisimaia Gazeta scrie că la Chişinău şi Tiraspol se vorbeşte de o aderare a Republicii Moldova la România ca despre un fapt împlinit. Singura întrebare, în opinia ziariştilor ruşi, este dacă odată cu Moldova va pleca şi Transnistria în România.

Uniunea Europeană speră ca preşedinţia Ucrainei la OSCE în 2013 să accelereze reglementarea conflictului transnistrean, a declarat zilele trecute şeful delegaţiei UE la Chişinău, Dirk Schuebel. 'Ucraina, în opinia mea, va adopta o poziţie constructivă şi, mai presus de toate, îşi va asuma un rol mai activ' în acest proces, a spus el. Şi Moscova îşi pune speranţe în Kiev, aşteptând ca Ucraina să coordoneze cu ea paşii în problema transnistreană, notează Nezavisimaia Gazeta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor