Moscova renunţă la retorica agresivă în relaţiile cu Kievul, Chişinăul şi Tbilisi

(photos.com)
Epoch Times România
16.01.2013

Ucrainenii, georgienii şi moldovenii, care în ultima vreme sunt activ sprijiniţi şi atraşi de un regim maxim preferenţial de cooperare cu Uniunea Europeană (UE), sunt totuşi, în ceea ce priveşte integrarea, în special economică, mai deschişi către Rusia, potrivit Nezavisimaia Gazeta.

În acest sens, cotidianul rus consideră necesar ca Rusia, asemeni Europei, să le propună vecinilor săi apropiaţi proiecte de integrare concrete şi clare, să le explice ce avantaje şi dividende vor avea dacă vor deveni membri ai uniunilor create în cadrul Comunităţii Statelor Independente (CSI). Astfel Rusia va avea vecini siguri şi va putea crea acea 'zonă-tampon' despre care Moscova vorbeşte deja de 20 de ani, însă deocamdată fără rezultat.

Apropierea de Europa nu este o piedică în calea Ucrainei spre Uniunea Vamală, a declarat ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, în timpul negocierilor avute la Cernăuţi, la începutul acestei săptămâni, cu omologul său ucrainean Leonid Kojara. Declaraţia a fost interpretată la Kiev ca un semnal ce atestă îmblânzirea poziţiei Moscovei în ceea ce priveşte modul şi calitatea în care Ucraina ar dori să coopereze cu Uniunea Vamală. După ce, la sfârşitul anului trecut, lui Viktor Ianukovici i-a fost practic refuzată întrevederea cu liderul rus Vladimir Putin, cu explicaţia că, 'dacă nu există claritate cu Uniunea Vamală, nu poate avea loc nicio întrevedere', ulterior cuvintele lui Lavrov au sunat mult promiţător.

Serviciile sociologice de la Kiev au remarcat reacţia imediată a populaţiei: încrederea ucrainenilor faţă de Rusia a început să crească. După eşuarea, la Moscova, a întrevederii dintre preşedinţii celor două ţări, această încredere a scăzut în mod sesizabil. Experţii ucraineni au explicat acest lucru prin faptul că ucrainenii au obosit deja din cauza acestei presiuni deschise din partea Moscovei asupra Kievului, într-o serie de probleme disputate. Chiar şi locuitorii regiunilor estice şi sudice ale Ucrainei, tradiţional simpatizanţi ai Rusiei, doresc ca ţării lor să i se vorbească dacă nu de pe picior de egalitate, atunci în mod sigur nu de pe poziţii de forţă. Astfel, ceea ce a spus de data aceasta Lavrov 'i-a uns pe suflet' pe ucraineni.

Ucraina este interesată de Rusia şi, cu un anumit tip de abordare, Moscova ar putea folosi acest interes pentru a-şi satisface propriile interese, şi chiar într-un spaţiu mai vast, cu atât mai mult cu cât cei mai mulţi dintre cetăţenii ţărilor vecine doresc, indiferent de atitudinea autorităţilor lor, relaţii stabile şi deschise cu Rusia, subliniază Nezavisimaia Gazeta.

Acest lucru este confirmat şi de sondajele de opinie din Republica Moldova, unde două treimi dintre cetăţeni doresc integrarea în Uniunea Vamală mai mult decât în UE. În pofida faptului că integrarea în UE rămâne principalul obiectiv strategic al Republicii Moldova, republica se aşteaptă în acest an la revenirea în masă a muncitorilor din Europa de Est, unde nu mai este de muncă. Însă, locuri de muncă nu sunt nici în patrie. Chişinăul conştientizează că acum, în căutarea unui loc de muncă, cei întorşi din Europa se vor îndrepta spre Rusia şi nimeni nu doreşte pierderea acestui 'coridor'.

Piaţa rusă - atât cea a muncii, cât şi de desfacere - îi atrage şi pe georgieni, iar puterea de la Tbilisi conştientizează la rândul său acest lucru, continuă Nezavisimaia Gazeta. Fără a-şi schimba cursul de apropiere de UE şi de Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), noul guvern georgian îşi declară intenţia de a restabili relaţiile cu Moscova. După toate probabilităţile, poziţia lui Mihail Saakaşvili, care şi-a exprimat convingerea că Patriarhul-Catolicos Ilia II al întregii Georgii, ce va face începând din 20 ianuarie o vizită la Moscova, 'va da o replică pe măsură şi se va opune oricărei încercări de a readuce Georgia pe orbita Rusiei', va rămâne o părere strict personală a preşedintelui georgian aflat la sfârşit de mandat, conchide ziarul rus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor