FT: Rajoy are încredere în reformele aplicate, şi face apel la politici de stimulare a creşterii economice

Premierul spaniol Mariano Rajoy face un apel către Germania şi alte ţări din zona euro şi le transmite că este acum nevoie de măsuri pentru a stimula economia.
Premierul spaniol, Mariano Rajoy. (JAVIER SORIANO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
16.01.2013

Premierul spaniol Mariano Rajoy face un apel către Germania şi alte ţări din zona euro şi le transmite că este acum nevoie de măsuri pentru a stimula economia. Într-un interviu acordat cotidianului Financial Times, şeful executivului de la Madrid insistă asupra faptului că Spania nu are nevoie de o intervenţie financiară, şi că anul viitor, 2014, va fi unul de creştere economică şi apariţie de noi locuri de muncă.

Publicaţia citată remarcă totodată că nimeni nu-i împărtăşeşte însă optimismul, de vreme ce vocile critice susţin că relansarea incipientă a economiei se datorează mai degrabă posibilităţii intervenţiei Băncii Centrale Europene, mai degrabă decât 'spiritului reformator al guvernului Rajoy'.

'Cred că în aceste momente, în care este nevoie de creştere, cei care au capacitatea de a duce la bun sfârşit politici care să o genereze, asta fac', a explicat Mariano Rajoy, sugerând totodată faptul că ar lua în considerare, drept intervenţie financiară, numai un program de cumpărare din datoria suverană, aşa numitele 'tranzacţii monetare directe', în cazul unei alte crize a pieţelor. 'Există posibilitatea, şi ar fi absurd să o excludem cu totul. Însă în acest moment credem că nu este necesară', după cum a mai spus şeful executivului de la Madrid. În privinţa sistemului bancar, el a insistat asupra faptului că acesta nu mai are nevoie de noi fonduri, pe lângă cele deja primite.

Despre reformele întreprinse în Spania şi perspectivele economice ale ţării, Mariano Rajoy a spus că '2014 va fi un an de creştere economică şi creare de locuri de muncă, iar a în doua jumătate a lui 2013 va apărea de asemenea o situaţie mai bună, dacă nu sunt tulburări pe pieţele financiare'. Deşi dispariţia locurilor de muncă a produs probleme în construcţii, în sistemul financiar şi în sectorul public, în alte sectoare ale economiei nu au apărut concedieri, pentru că reforma pieţei forţei de muncă a început să dea rezultate, a mai spus Rajoy.

Premierul spaniol respinge posibilitatea ca aparenta relansare a economiei spaniole să depindă de posibila intervenţie a BCE. Potrivit FT, economiştii susţin că Spania ezită să ceară oficial intervenţia financiară şi acest lucru face ca bonurile de trezorerie să fie plasate mai greu pe piaţă, iar împrumuturile primite astfel mai greu întârzie relansarea economiei. De asemenea, nu trebuie ignorată nici temerea că zona euro va avea iarăşi de suferit, de exemplu, în urma alegerilor din Italia: nesiguranţa de aici ar putea forţa Spania să ceară ajutorul BCE pe pieţe.

Cu toate acestea, mai observă acelaşi cotidian, există şi semne pozitive: la prima licitaţie a anului, Trezoreria a strâns peste 5,8 miliarde de euro, iar acest fapt a dus la creşterea încrederii investitorilor. Mai mult, exporturile spaniole cresc, în ciuda încetinirii economiei multora dintre partenerii cheie în comerţ, astfel că bilanţul este cu plus. Spania a fost singura mare economie a UE în care au scăzut în ultimii trei ani costurile de angajare, din cauza distrugerii locurilor de muncă - însă acest lucru nu a trecut neobservat în consiliile de administraţie ale unor companii precum Peugeot, Ford sau Renault, care au anunţat recent că îşi extind sau menţin producţia în Spania, deşi închid sedii în alte ţări europene. Spania a făcut progrese semnificative şi în criza bancară, astfel că au fost recapitalizate cele mai afectate entităţi financiare, a fost creată o bancă de rebuturi, iar Mariano Rajoy are încredere că nu vor mai exista surprize.

Aceste semne bune nu ascund însă situaţia înrăutăţită din economie (deficitul şi scăderea PIB-ului) şi de pe piaţa forţei de muncă, unde numărul şomerilor va creşte. Rajoy recunoaşte că şomajul este cea mai mare problemă a Spaniei, însă insistă asupra faptului că reforma din sector - cu negocieri mai uşoare ale contractelor colective de muncă şi concedieri mai ieftine - va avea rezultate.

Mariano Rajoy mai are şi un alt fel de provocare: Catalonia. Financial Times aminteşte că în ultimele luni au sporit sentimentele separatiste în cea mai importantă regiune economică a Spaniei, după ce şeful executivului regional catalan, Artur Mas, a promis să organizeze un referendum în 2014, cu privire la autodeterminare. Guvernul de la Madrid insistă asupra faptului că o astfel de consultare nu este permisă de Constituţia Spaniei, şi că nu va tolera nicio astfel de mişcare. 'Nu îi poţi cere unui premier să renunţe la propria ţară', spune Rajoy şi insistă asupra faptului că unitatea naţională nu este negociabilă. 'Unitatea Spaniei are peste cinci secole; este cea mai veche ţară din Europa', atrage el atenţia, şi arată că spaniolii, inclusiv catalanii, sunt uniţi de multe lucruri, mai ales în aceste vremuri, când se clădesc alianţe şi federaţii pe tot globul. Însă mulţi catalani interpretează diferit istoria Spaniei şi consideră că au existat dintotdeauna o naţiune catalană şi un popor catalan, mai scrie Financial Times. Rajoy susţine că este pregătit să discute un nou acord financiar cu comunităţile autonome spaniole, inclusiv cu Catalonia, sugerând că o astfel de înţelegere ar fi suficientă pentru a calma tensiunile. Premierul spaniol se arată convins că în cele din urmă liderii catalani vor da înapoi în conflictul cu Madridul.

Premierul Mariano Rajoy a mai spus, în interviul acordat FT, că s-ar declara mulţumit dacă pe durata mandatului său ar reuşi să pună bazele unei economii puternice şi să ajute la integrarea europeană. Sunt scopuri interesante, însă modeste, comentează publicaţia citată, pentru o ţară care cu numai câţiva ani în urmă vroia să se alăture G8 şi a servit drept un aliat crucial al SUA în războiul din Irak, sau a sprijinit extraordinara iniţiativă diplomatică a Alianţei Civilizaţiilor, pe durata mandatului fostului premier, Jose Luis Rodriguez Zapatero.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor