Nicuşor Dan: Majoritatea vrea sa mutileze mecanismul de abuz în serviciu. Incendiul de la Bamboo relevă importanţa sa

Incendiul din clubul Bamboo relevă importanţa unor proceduri administrative clare, precum şi importanţa mecanismului de abuz în serviciu, a explicat liderul USR Nicuşor Dan.
Nicusor Dan (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
22.01.2017

Poliţia Locală Sector 2 trebuia să dispună închiderea Clubului Bamboo - care s-a făcut scrum în urma unui incendiu - până la obţinerea autorizaţiei de funcţionare, a atras atenţia, pe pagina sa de Facebook, preşedintele Uniunii Salvaţi România, Nicuşor Dan.

"Incendiul din clubul Bamboo (ca şi cel din Colectiv) relevă două aspecte: 1) importanţa unor proceduri administrative clare, inclusiv sancţiuni şi cine le dispune şi 2) importanţa mecanismului de abuz în serviciu, pe care majoritatea vrea sa îl mutileze prin ordonanţele de zilele astea. Urmează o explicaţie mai lungă cu mecanismul administrativ deficitar şi cum se poate corecta", a afirmat Nicuşor Dan.

Clubul Bamboo nu avea autorizaţie de funcţionare. Potrivit liderului USR, Poliţia Locală Sector 2 trebuia să dispună închiderea activităţii până la obţinerea autorizaţiei de funcţionare.

"Când Poliţia Locală nu funcţionează (cum e cazul, neexistând un proces sistematic de control), există două instituţii care o pot sancţiona: Prefectul şi Parchetul. Mecanismul este unul singur: abuzul în serviciu al şefului Poliţiei Locale. Prin modificarea propusă a Codului Penal, nu va mai exista abuz în serviciu dacă nu va exista prejudiciu de cel puţin 200.000 lei. Deci dacă Poliţia Locală nu face niciun control timp de un an de zile, în ciuda atribuţiilor sale, nimeni nu răspunde nici administrativ nici penal", a precizat Nicuşor Dan.

Clubul Bamboo nu avea autorizaţie de construire pentru că, susţine preşdintele USR, nu avea proces verbal de recepţie a construcţiei, deoarece construcţia încalcă prevederile autorizaţiei de construire.

"Aici intrăm în zona unei adevărate mafii: există mii de procese verbale care atestă în fals cum construcţia respectă autorizaţia de construire, există mii de înscrieri în Cartea Funciară a construcţiilor care atestă în fals cum construcţia respectă autorizaţia, există mii de construcţii care funcţionează fără proces verbal de recepţie. Şi aici responsabili sunt Prefectul şi Parchetul, dar şi Inspectoratul de Stat în Construcţii. Şi aici instrumentul este abuzul în serviciu", a subliniat Nicuşor Dan.

Soluţiile sunt cunoscute, iar societatea civilă le propune de ani de zile, a continuat liderul USR, care intenţionează să le promoveze acum şi de la nivelul Parlamentului: un control adevărat al procesului de construire prin centralizarea activităţii la Inspectoratul de Stat în Construcţii (care să preia funcţionarii de la disciplina în construcţii din poliţiile locale), un registru unic naţional al construcţiilor în sistem GIS conectat cu Cartea Funciară care să cuprindă toate autorizaţiile şi toate procesele verbale de recepţie, o secţiune specializată a Parchetului pentru infracţionalitate în construcţii. Soluţii paralele pentru autorizaţiile de funcţionare.

"Notă: dezbaterea din media despre autorizaţia ISU este corectă, dar este paralelă cu dezbaterea despre autorizaţia de funcţionare şi autorizaţia de construire la care m-am referit", a adăugat Nicuşor Dan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor