Tăriceanu: Voi propune să transmitem clar Comisiei Europene că nu mai dorim să cooperăm în cadrul MCV

Considerat unul dintre cei mai virulenţi critici ai instituţiilor anticorupţie şi titular de dosar penal, Tăriceanu cataloghează drept aberaţii concluziile şi recomandările Raportului MCV şi doreşte ca România să nu mai coopereze în cadrul acestui mecanism de monitorizare.
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

Opozant declarat al ridicării imunităţilor parlamentarilor şi critic acerb al DNA, seful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a anunţat miercuri, după publicarea ultimului Raport MCV, că va propune Guvernului să transmită Comisiei Europene (CE) că România nu mai doreşte să coopereze în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), deoarece ţara noastră este discriminată, iar recomandările raportului MCV sunt, în opinia sa, ”aberaţii”, relatează News.ro.

Declaraţiile lui Tăriceanu sunt făcute în contextul în care Parlamentul a fost criticat în raport - în antiteză cu Guvernul Cioloş, lăudat de experţii europeni - iar Comisia Europeană a avertizat asupra riscurilor adoptării ordonanţei vizând graţierile şi a celei ce-şi propune amputarea Codului Penal.

”O să deschid o discuţie şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor pe acest subiect şi cu premierul Grindeanu şi o să-l rugăm şi pe ministrul de Externe să facem o consultare la care eu le voi propune ca România să transmită un punct de vedere clar Comisiei că nu mai dorim să cooperăm în cadrul Mecanismului de verificare, care nu este unul de cooperare, este unul de verificare şi care practic stabileşte un tratament discriminatoriu pentru România”, a declarat Tăriceanu.

De asemenea, co-preşedintele ALDE care, reamintim, e unul dintre politicienii cu dosare penale, fiind trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, a susţinut că recomandările şi concluziile raportului sunt ”aberaţii”.

”Ar fi trebuit ca prin concluzia finală să se recomande ridicarea MCV. Ei bine, nu. Aici este o poveste fără sfârşit. Ţintele sunt în mişcare. Avem progrese ireversibile, dar mai trebuie ceva făcut. Tot timpul se mai găseşte ceva de făcut. Sunt aberaţii în raport. Se recomandă Parlamentului să-şi motiveze deciziile. Nu ştiu cum să facem: să invit pe fiecare senator să-şi motiveze votul? Nicăieri, în nicio ţară Parlamentul nu motivează deciziile. E un vot, votul poate să fie deschis sau secret. Nu se motivează aceste decizii. Nu facem noi în România reguli altfel decât sunt în altă parte. Nu funcţionează imunitatea în România altfel decât funcţionează în altă parte. Imunitatea în România nu este nici mai cuprinzătoare, nici mai puţin cuprinzătoare decât în alte părţi. Acest gen de recomandări mi se par total neavenite”, a mai spus Tăriceanu.

Reamintim că în Raportul MCV Comisia Europeană recomandă stabilirea de criterii obiective pentru ridicarea imunităţii parlamentare şi motivarea deciziilor în acest sens şi sugerează Guvernului că ar putea modifica legislaţia pentru a limita imunitatea miniştrilor la durata mandatului.

Nu în ultimul rând, Raportul semnalează că atacurile DNA au devenit deosebit de intense în 2016 şi că atacurile puternice îndreptate împotriva magistraţilor şi a sistemului judiciar de către mass-media şi politicieni rămân o ameninţare serioasă pentru ireversibilitatea luptei anticorupţie. Ori, Tăriceanu este unul dintre politicienii cei mai vocali în materie de critici la adresa Justiţiei şi DNA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne