"Gaura" de 10 miliarde. Tehnocraţii, chemaţi în faţa Parlamentului

Liderul PSD Liviu Dragnea pretinde că bugetul pe 2017 are o "gaură" de 10 miliarde de lei cauzată de tehnocraţi, motiv pentru care a solicitat declanşarea unei anchete parlamentare, solicitare care a primit aprobarea Birourilor permanente reunite.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

În ciuda explicaţiilor oferite public de fostul premier Dacian Cioloş şi de fostul ministru de Finanţe, Anca Dragu, pe marginea aşa-zisei "găuri" de 10 miliarde de lei descoperite la buget de PSD, ancheta parlamentară solicitată de preşedintele PSD Liviu Dragnea a primit undă verde marţi de la Birourile permanente reunite.

Ancheta, care va fi efectuată de comisiile de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, vizează verificarea condiţiilor în care s-a realizat rectificarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat din august şi noiembrie 2016 de Guvernul Cioloş, a anunţat secretarul Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, citat de Agerpres.

"Mai exact, scopul anchetei este verificarea condiţiilor în care s-au realizat rectificările bugetelor de stat, mijloacele anchetei, audierea tuturor persoanelor implicate, care pot furniza informaţii şi clarificări pe această temă", a declarat pesedistul Marcel Ciolacu.

Secretarul Camerei a explicat că obiectul anchetei este adresarea următoarelor întrebări de comisiile reunite de buget: Care este modul în care s-au constituit veniturile potenţiale pentru a se putea efectua o rectificare pozitivă; care sunt instituţiile statului care a făcut previziuni asupra acestor venituri şi care a fost nivelul propus al veniturilor de către fiecare instituţie în parte; cât au fost realizate veniturile totale ale bugetului general consolidat la data de 31.12.2016; cât au fost estimate veniturile totale ale bugetului general consolidat la momentul construcţiei bugetului pentru anul 2016; cât au fost estimate veniturile totale ale bugetului general consolidat la 6 august prima rectificare.

Alte întrebări care vor fi adresate de parlamentarii din comisiile de buget sunt: cât au fost realizate veniturile totale ale bugetului general consolidat la 30 iunie primul semestru; cât au fost estimate veniturile totale ale bugetului general consolidat la 23 noiembrie - cea de-a doua rectificare; cât au fost realizate veniturile totale ale bugetului general consolidat la 30 septembrie, după trei trimestre; cât au fost realizate veniturile totale ale bugetului general consolidat în luna decembrie 2016; care a fost media veniturilor totale ale bugetului general consolidat pe primele 11 luni ale anului; cu cât au fost mai mici veniturile totale ale bugetului general consolidat în decembrie 2016 faţă de decembrie 2015.

Potrivit reprezentantului PSD, membrii comisiilor îi vor mai întreba pe cei audiaţi care sunt motivele pentru care nu au fost estimate corect veniturile totale ale bugetului total consolidat la prima şi la a doua rectificare, cât este venitul nerealizat la 31 decembrie 2016 din sume de la Uniunea Europeană 2017 - 2020 (exerciţiul financiar european comparativ cu veniturile din sumele de la UE pentru perioada 2014 - 2020 estimată la 23 noiembrie - data celei de-a doua rectificări).

Între întrebările care constituie obiectivul viitoarei anchete mai sunt: Care sunt sumele rămase necheltuite atât din bugetul propriu, cât şi din fondurile europene pe fiecare minister în parte; care sunt investiţiile, programele care au fost bugetate, dar nu au fost realizate pe fiecare minister în parte; care sunt motivele nerealizării investiţiilor, programelor de către ministere (se va prezenta o situaţie pentru fiecare investiţie şi program în parte); care este suma care a rămas necheltuită la sfârşitul anului 2016 la capitolul "cheltuieli de personal".

"Termenul de prezentare a raportului — 10 zile de la data încuviinţării plenului comun asupra efectuării acestei anchete. Cei doi preşedinţi ai Camerei Deputaţilor şi Senatului vor stabili săptămâna viitoare când va avea loc plenul comun pentru votul necesar pentru începerea acestei anchete de către comisiile reunite", a adăugat deputatul PSD.

Poziţia lui Cioloş

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, nu ştie pe unde să scoată cămaşa şi îşi acoperă nerealizările şi promisiunile financiare mincinoase din campania electorală pentru parlamentare cu diversiuni şi propagandă, a atras atenţia luni, pe pagina sa de Facebook, fostul premier Dacian Cioloş.

"Dragi români, confruntat probabil cu câteva cifre şi realităţi ale economiei româneşti pe care eu le tot spun de câteva luni, conştient că nu ştie pe unde să scoată cămaşa ca să acopere financiar promisiunile făcute în campania electorală, domnul Liviu Dragnea face o scamatorie şi anunţă că ar fi găsit, citez, "o gaură de zece miliarde în buget". Pentru orice om cu minime cunoştinţe economice, o astfel de "gaură" ar fi presupus fie venituri mai mici, fie cheltuieli mai mari decât cele prognozate şi, oricum, ar fi trebuit să se regăsească în deficitul bugetar - ceea ce nu este cazul. Această "gaură" NU există", a subliniat Cioloş.

Potrivit fostului premier, realitatea este că în 2016 veniturile au fost mai mari decât în 2015, iar deficitul final a fost sub cel prognozat şi aprobat de Parlament odată cu bugetul pentru anul trecut. Mai mult, în decembrie am rambursat integral firmelor TVA în valoare de 2,1 miliarde de lei, fără a lăsa presiune pe bugetul anului următor, cum se obişnuieşte, tocmai pentru a uşura povara noului Guvern.

"Restul sunt poveşti. De altfel, în 2017 este alt buget. În caz că anul acesta nu îşi poate onora promisiunile electorale, domnul Liviu Dragnea nu poate da vina pe bugetul de anul trecut. Dar, nu-i aşa, domnul Dragnea nu se încurcă în detalii. În rest, este acelaşi mod de lucru folosit de PSD şi cât timp am guvernat: tehnocraţii sunt de vină. PSD îşi acoperă nerealizările şi promisiunile mincinoase cu diversiuni şi propagandă", a precizat Cioloş.

Fostul premier i-a atras atenţia liderului PSD Liviu Dragnea că bugetul ţării "nu este un sac fără fund şi nici nu poate fi administrat haiduceşte". "Promisiunile dumneavoastră populiste vor fi aplicate pe spatele celor care muncesc cinstit şi plătesc taxe, ne veţi îndatora ţara şi viitorul. Chiar aşa, de ce nu aţi spus în campanie că veţi creşte taxele pentru o parte dintre angajaţi şi aţi făcut acest lucru în a doua şedinţa de Guvern?", a adăugat Cioloş.

Pentru a înţelege mai bine cât de viabile sunt acuzaţiile lansate de liderul PSD Liviu Dragnea privind aşa-zisa gaură de 10 miliarde intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne