Legea im(p)unităţii avocaţilor, adoptată de Parlament

Controversatul proiect de lege care le oferă avocaţilor puteri sporite în raport cu organele legii se află pe masa Camerei Deputaţilor în aşteptarea votului final.
În Parlament, la votarea bugetului pe 2016.
În Parlament, la votarea bugetului pe 2016. (Eugen Horoiu/Epoch Times)

UPDATE. Controversatul proiect de lege a fost adoptat cu 237 voturi "pentru" şi merge acum spre promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

* * *

UPDATE. Deputaţii au respins modificarile aduse de comisie prin care, practic, s-ar fi eliminat acea superimunitate a avocaţilor, după ce deputatul UDMR Mate Andras, de profesie avocat, condamnat definitiv pentru conflict de interese, a criticat amendamentele, despre care a spus că reprezintă "un atentat asupra dreptului la apărare", relatează publicaţia citată.

* * *

După ce a fost întoarsă de mai multe ori la comisia juridică şi a stârnit numeroase discuţii în spaţiul public, iniţiativa legislativă care aduce o serie de amendamente controversate Legii avocaturii aşteaptă marţi votul final în Camera Deputaţilor.

Potrivit hotnews.ro, prin cele mai recente modificări aduse formei legii care a trecut de Senat - forma care acordă o "superimunitate" avocaţilor - s-a eliminat condiţia informării "de îndată" asupra interceptării realizate, iar decanul baroului sau un reprezentant al acestuia nu mai trebuie să fie prezent la efectuarea percheziţiilor în biroul avocatului.

În continuare, "raportul" dintre avocat şi client nu poate face obiectul unei interceptări şi nu pot fi ridicate înscrisurile care conţin comunicări între client şi avocatul său şi înscrisurile care conţin consemnări efectuate de către avocat cu privire la aspecte referitoare la apărarea clientului, cu excepţia situaţiei în care "din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că avocatul a comis infracţiuni în exercitarea activităţilor specifice profesiei".

Pentru mai multe detalii despre acest subiect intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne