USL vrea referendum în mai

Deşi s-a luptat din greu pentru scăderea pragului de prezenţă la referendum la 30%, în loc de 50% cât este în prezent, USL a decis să nu aştepte până în decembrie, când se va putea prevala de acest drept, ci să organizarea referendumului pentru validarea Constituţiei modificate simultan cu europarlamentarele din luna mai.
Declaraţii de presă la sediul USL. În imagine, Crin Antonescu şi Victor Ponta (Epoch Times România)
Loredana Diacu
13.01.2014

Deşi s-a luptat din greu pentru scăderea pragului de prezenţă la referendum la 30%, în loc de 50% cât este în prezent, USL a decis să nu aştepte până în decembrie, când se va putea prevala de acest drept, ci să organizeze referendumul pentru validarea Constituţiei modificate simultan cu europarlamentarele din luna mai.

Consultarea populară va dura două zile iar pragul de validare va fi de 50%, au declarat surse din USL pentru mediafax.

Anunţurile oficiale şi modificările la Protocolul USL urmează a fi făcute astăzi, după şedinţa oficială a USL.

USL a luptat din greu pentru a-şi putea valida referendumurile cu voturile a doar 30% dintre români, miza principală a luptei fiind validarea Constituţiei revizuite, proiect de care depindeau şi alte planuri majore ale USL (regionalizarea, transformată în descentralizare ulterior). În calea viselor USL a stat Băsescu, care a întârziat intrarea în vigoare a legii referendumului cât de mult a putut, contestând legea la CCR. Astfel, a reuşit să "împingă" publicarea deciziei Curţii Constituţionale până în data de 14 decembrie 2013.

Constituţia revizuită (de majoritatea parlamentară USL), principala miză bătăliei care s-a dat pentru legea referendumului la CCR, prevede în principal o defrişare dramatică a atribuţiunilor Preşedinţiei şi transformarea Parlamentului în suprema autoritate în stat, dând parlamentarilor puteri discreţionare cum nu au mai avut decât demnitarii PCR.

De adoptarea ei depindeau nu numai acordarea de puteri discreţionare parlamentarilor ci şi regionalizarea, care nu se poate face în prezent, având în vedere că legea fundamentală a ţării nu include regiunile printre unităţile administrative teritoriale.

Cum regionalizarea s-a dovedit o imposibilitate, vicepremierul Liviu Dragnea a găsit o soluţie de rezervă la regionalizare, faimoasa lege a descentralizării, respinsă ca neconstituţională în urmă cu trei zile de CCR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor