USGS: 144 de cutremure în ultimele 7 zile
alte articole
În ultimele câteva zile a avut loc un cutremur puternic de magnitudine 7,3 în Venezuela şi unul gigant, de magnitudine 8,2 în Fiji. Unde va lovi următorul?
Devine tot mai clar faptul că are loc ceva neobişnuit pe planeta noastră. Potrivit rapoartelor, scoarţa Pământului a fost scuturată de 144 de cutremure majore în ultimele 7 zile, şi printre ele sunt incluse şi cele peste 50 de cutremure care au avut loc duminică, potrivit site-ului EndOfTheAmericanDream.com.
Şi aceste cutremure nu sunt mici. U.S. Geological Survey (USGS) consideră că orice seism cu magnitudine de cel puţin 4,5 este “semnificativ” şi aceste cutremure au loc în prezent într-un ritm foarte rapid.
De regulă, doar cutremurele care provoacă morţi şi distrugere primesc atenţie în mass media mainstream, şi aşa a fost şi cazul seismului masiv care a lovit marţi coasta nordică a Venezuelei. Cutremurul, de magnitudine 7,3, a zguduit clădiri până în capitala Caracas, a precizat USGS.
Centrul cutremurului venezuelean a fost în apropierea oraşului Carupano, o zonă de comunităţi de pescuit sărace, şi seismul a fost simţit până în Columbia în est şi până în statele insulă din apropiere, precum Trinidad şi Tobago, şi Sfânta Lucia, în vest şi nord.
Cu siguranţă, un asemenea cutremur este ultimul lucru pe care şi l-ar dori cetăţenii Venezuelei în acest moment. Moneda ţării a fost din nou devalorizată şi, în acest punct, este atât de inutilă încât oamenii practic îşi aruncă banii la gunoi.
Potrivit unor rapoarte media, cutremurul a durat aproximativ 2 minute şi a zguduit bine oamenii.
“Simt că sunt pe cale să leşin. Tremur. A fost [un cutremur] îndelungat”, a declarat Sheny Fuentes, în vârstă de 22 de ani, din Caracas. “Sunt liniştită că nu pare să fi avut loc pagube atât de grave. Am fi fost şi mai afectaţi (ţinând cont de criza economică a Venezuelei) – deja sunt oameni care mănâncă din gunoaie şi clădiri prost construite”, a afirmat ea pentru Reuters.
Celălalt cutremur care a atras atenţia în aceste zile a fost cel din Fiji, un cutremur care a lovit la mare adâncime şi care a avut magnitudinea de 8,2. Acela a fost cel de-al doilea cutremur ca mărime înregistrat vreodată în funcţie de adâncimea la care s-a produs.
Seismologul Stephen Hicks a declarat marţi că seismul din Venezuela a fost unul dintre cele mai puternice înregistrate vreodată în întreaga regiune.
“Cutremurul de magnitudine 7,3 de astăzi, care a lovit de-a lungul coastei nordice a Venezuelei, este unul dintre cele mai mari cutremure înregistrate vreodată de-a lungul graniţei dintre placa tectonică din Caraibe şi placa sud-americană. A avut loc un cutremur de magnitudine 7,7 spre vest în 1900, însă acela s-a produs înainte de existenţa unor instrumente complexe de înregistrare”.
Potrivit Daily Mail, regiunea Cercul de Foc al Pacificului a fost zguduită de un total de 69 de cutremure majore duminică şi luni.
16 cutremure semnificative – cele care au magnitudine de 4,5 sau mai mult – au zguduit Cercul de Foc luni, după o serie de 53 de alte cutremure care au fost înregistrate duminică în aceeaşi zonă.
Marea majoritate a cutremurelor care ne zguduie planeta au loc de-a lungul Cercului de Foc, care înconjoară Oceanul Pacific şi se întinde până pe coasta de vest a Statelor Unite.
În condiţiile în care Cercul de Foc a devenit mai activ din punct de vedere seismic în ultimele câteva luni, acest lucru a generat temeri că aşa-numitul “Cutremur cel Mare” (the Big One) ar putea lovi statul american California în curând.
Publicaţia Daily Mail a susţinut că savanţii au avertizat că activitatea din Cercul de Foc ar putea declanşa un efect de domino care declanşează cutremure şi erupţii vulcanice în diverse locuri ale regiunii.
Unii oameni de ştiinţă susţin că este doar o chestiune de timp înainte ca evenimente seismice majore să se producă pe coasta de Vest a SUA. Cutremurele înregistrate la nivel global în ultima perioadă au crescut în frecvenţă şi intensitate şi încep să se producă în locuri unde nu ne aşteptăm în mod normal. Cum a fost cazul Italiei.
Câteva cutremure au lovit regiunea italiană Molise în nopţile de 15 şi 16 august şi în dimineaţa de 17 august. Un cutremur a fost de asemenea simţit în Le Marche, în apropierea oraşului port Ancona.
Un cutremur de magnitudine 5,2 a lovit la patru km de localitatea sud-estică Montecilfone, care are 1.348 de locuitori, în regiunea Molise, în noaptea de 16 august, după ora locală 8 p.m., conform Institutului Naţional italian pentru Geofizică şi Vulcanologie (INGV), care monitorizează activitatea seismică.
Cu toate acestea, majoritatea americanilor (şi nu numai) nu vor acorda atenţia cuvenită acestor fenomene decât atunci când seisme majore vor începe să zguduie SUA.
Pur şi simplu nu este normal ca 144 de cutremure majore să aibă loc în doar o săptămână. În plus, zeci de vulcani erup în prezent peste tot în lume. Parcă am ajuns într-un moment de timp în care scoarţa planetei noastre devine tot mai instabilă şi nu e nevoie de un geniu pentru a ne da seama că acest lucru va avea implicaţii foarte serioase pentru viitorul societăţii.