Vulcanul Fuego din Guatemala zguduit de noi explozii. Peste 95 de morţi şi 200 de dispăruţi

Erupţia vulcanului Fuego din Guatemala văzută din localitatea Alotenango, 3 iunie 2018. (Orlando Estrada/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
07.06.2018

Noi explozii au zguduit miercuri vulcanul Fuego din Guatemala, având loc noi scurgeri de materii piroclastice (cenuşă, noroi, apă şi bolovani încinşi) pe pantele muntelui. Oficialii au declarat că până acum au fost ucise peste 95 de persoane şi sunt dispărute aproximativ 200.

Temerile legate de o nouă replică a vulcanului de 3.763 de metri au urmărit echipele de salvare încă de la erupţia iniţială de duminică, 3 iunie, când sate întregi au fost acoperite pe flancul stâng al vulcanului.

Unii oficiali au declarat că se aşteaptă ca numărul morţilor să mai crească.

“Deja avem nume şi locuri unde au fost date dispărute persoane şi cifra este de 192”, a declarat miercuri Sergio Cabanas, directorul agenţiei pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă din Guatemala. Unele rapoarte susţin că numărul persoanelor dispărute este de 200.

Experţi au avertizat miercuri că ploile abundente din zonă ar putea provoca avalanşe din cauza curenţilor puternici de noroi vulcanic, cunoscut sub numele de lahar, provocaţi de erupţia de duminică.

Vulcanologii au înregistrat miercuri explozii de slabă intensitate în vulcanul Fuego, cu o frecvenţă de patru sau cinci pe oră. Acele explozii au generat o nouă coloană de fum şi cenuşă înaltă de 4.700 metri.

Serviciile de urgenţă au fost nevoite să îşi suspende temporar activităţile de căutare în seara zilei de marţi, după ce o nouă erupţie a provocat o alunecare de teren, conform AFP.

Sute de persoane au fost evacuate din şapte comunităţi din regiunea Escuintla, în apropiea vârfului muntelui, iar localnici panicaţi au provocat un trafic haotic încercând să fugă cu maşinile.

Sute de membri ai serviciilor de urgenţă, inclusiv pompieri, poliţişti şi soldaţi, se luptă cu condiţii dificile în operaţiunile de căutare a supravieţuitorilor sau persoane decedate.

Totul în zona de căutare a fost acoperit de o pătură groasă de praf. În întunericul creat de praf, politia foloseşte vopsea roşie pentru a marca locuinţele care au fost deja cercetate pentru cadavre.

Peste 12.000 de persoane au fost evacuate din locuinţele lor, a declarat Agenţia naţională pentru dezastre, menţionând că peste 3.000 dintre ei sunt găzduiţi în adăposturi improvizate.

Erupţia de duminică a fost cel mai puternic eveniment de acest gen în ţara central-americană în ultimele 4 decenii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor