“Urzeala Tronurilor” din Israel: Întâi se merge la vot, apoi este ales regele


Premierul israelian, Benjamin Netanyah.
Premierul israelian, Benjamin Netanyah. (Captură Foto)

Aproape 6 milioane de israelieni vor merge astăzi la vot pentru a alege noul Parlament, într-un scrutin foarte incert în care se va arăta dacă alegătorii îl mai doresc pe Benjamin Netanyahu în funcţia de premier al ţării sau dacă e momentul schimbării “regelui”, după o domnie de 6 ani.

Între orele 5:00 GMT şi 20:00 GMT israelienii vor trebui să aleagă cei 120 de deputaţi din Knesset, sau Parlamentul israelian, în peste 10.000 de secţii de votare deschise în şcoli, spitale sau chiar închisori în întreaga ţară.

Începând cu 2009, Israelul a ieşit la vot de trei ori şi votul de astăzi reprezintă cea mai mare provocare pentru Netanyahu, care urmăreşte un al treilea mandat consecutiv, susţine publicaţia Daily Mail.

Alegerile legislative sunt văzute în mare măsură ca un referendum pentru sau împotriva lui Netanyahu (în vârstă de 65 de ani), care a redevenit premier în martie 2009 şi se află la putere de aproape un deceniu, dacă luăm în considerare primul mandat din perioada 1996-1999.

Liderul vetaran de dreapta nu este sigur că va ieşi învingător în aceste alegeri, în condiţiile în care ultimele sondaje de opinie l-au plasat vineri pe Isaac Herzog, din Uniunea Sionistă de centru stânga, cu 3-4 locuri în faţa premierului israelian.

Dar sondajele arată, de asemenea, că Netanyahu va avea un avantaj în ceea ce priveşte formarea unei coaliţii cu aliaţii mai mici de dreapta.

Netanyahu a avertizat că un vot pentru Uniunea Sionistă ar putea periclita securitatea Israelului şi ar putea duce la o divizarea Ierusalimului şi înfiinţarea unui stat palestinian în sectorul estic anexat.

Luni, fiind întrebat de website-ul de dreapta NRG dacă este adevărat că nu va fi înfiinţat un stat palestinian dacă va fi reales în funcţia de premier, Netanyahu a răspuns: “Într-adevăr, aşa este!”

Ulterior, Netanyahu a declarat unui post de radio că soluţia “a doua state” este acum irelevantă din moment ce realitatea s-a schimbat şi ţinând cont că “orice teritoriu ce va fi cedat va fi ocupat de radicali islamişti.”

Noul premier va avea de înfruntat o serie de provocări interne şi externe, incluzând programul nuclear iranian, îmbunătăţirea legăturilor cu SUA şi menţinerea creşterii economice.

În plus, mai există alte probleme dificile precum legăturile cu palestinienii după prăbuşirea discuţiilor pentru pace de anul trecut, instabilitatea provocată de războiul din Gaza din 2014 şi posibilitatea ca Israelul să fie adus în faţa Tribunalului Penal Internaţional pentru presupuse crime împotriva umanităţii în timpul conflictului din Gaza, conform Daily Mail.

În baza sistemului israelian de reprezentare proporţională, orice partid poate intra în Parlament dacă primeşte peste 3,25% dintre voturi.

La alegerile precedente, Netanyahu s-a descris ca singurul candidat capabil să protejeze Israelul de Iran şi ameninţarea extremismului islamist.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe