Iranul stârneşte vrajba între Netanyahu şi Obama


Premierul israelian Benjamin Netanyahu se adresează Congresului american în Capitol Hill, 3 martie 2015.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu se adresează Congresului american în Capitol Hill, 3 martie 2015. (Captură Foto)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, adresându-se marţi în faţa Congresului SUA, l-a avertizat pe preşedintele american Barack Obama să nu accepte un acord nuclear cu Iranul care va duce la un potenţial coşmar nuclear provocat de o ţară care “va fi întotdeauna un duşman al Americii.”

“Regimul iranian reprezintă o ameninţare importantă pentru Israel, însă şi pentru pacea întregii lumi”, a declarat Netanyahu, fiind aplaudat de parlamentarii americani prezenţi la discurs.

“Dacă acordul negociat acum este acceptat de Iran, acel acord nu va împiedica Iranul să îşi dezvolte arme nucleare – va fi doar o garanţie că Iranul se va apropia de armele nucleare”, a declarat liderul israelian în cadrul unui discurs de aproape 40 de minute adresat Congresului SUA – un discurs care a oferit, punct cu punct, critici la adresa diplomaţiei lui Obama în chestiunea programului nuclear al Iranului.

În cadrul unui discurs care a tensionat relaţiile SUA-Israel şi care a fost boicotat de zeci de democraţi ai lui Obama, Netanyahu a declarat că regimul iranian este “la fel de radical ca întotdeauna”, că nu se poate avea încredere în el şi că acordul negociat de Teheran cu marile puteri va pava drumul spre armele nucleare ale Iranului, conform Reuters.

“Pentru a înţelege cât de periculos va fi Iranul cu armă nucleară, trebuie să înţelegem deplin natura acestui regim. Documentele care stau la baza întemeierii Iranului promit continuarea jihadului şi numeroase state sunt pe cale să se prăbuşească în Orientul Mijlociu”, a adăugat premierul israelian.

Netanyahu a susţinut că Teheranul nu stă pe loc şi în prezent domină guvernele din Bagdad, Damasc, Beirut şi Sanaa, avertizând de asemenea că “Iranul este pe cale să înghită mai multe naţiuni. Trebuie să fim uniţi pentru a opri marşul teribil al Iranului de cucerire, subjugare şi teroare.”

La începutul discursului, premierul israelian a căutat să calmeze politizarea intensă a apariţiei sale, lucru îngreunat de diviziunile dintre republicani şi democraţi cu privire la abordarea pe care ar trebui s-o aibă Casa Albă în vederea opririi programului nuclear militar al Iranului.

Netanyahu a folosit o abordare diplomatică, declarând că îi este recunoscător lui Obama pentru suportul său public şi privat pentru Israel, incluzând asistenţa militară americană şi contribuţiile la sistemul antirachetă israelian Iron Dome.

În ciuda nemulţumirilor administraţiei americane, Netanyahu a oferit luni o ramură de măslin, susţinând că nu doreşte să manifeste o lipsă de respect faţă de Obama prin acceptarea invitaţiei de a se adresa în faţa legiuitorilor americani.

Invitaţia a fost lansată de preşedintele Camerei Reprezentanţilor, John Boehner, la câteva ore după ce Obama a avertizat în discursul despre Starea Naţiunii că se va opune oricărei noi legislaţii privind aplicarea de sancţiuni suplimentare împotriva Iranului. Mai mult, Boehner nu a consultat în prealabil Casa Albă în legătură cu această invitaţie, încălcând astfel protocolul diplomatic.

Fără a face apel la noi sancţiuni în mod specific, Netanyahu a declarat că Statele Unite nu ar trebui să uşureze restricţiile impuse Teheranului până când acesta nu-şi va schimba comportamentul, un comentariu care ar putea să consolideze suportul din rândul republicanilor în vederea menţinerii sancţiunilor americane asupra Iranului, sau intensificarea acestora.

“Dacă puterile mondiale nu sunt pregătite să insiste ca Iranul să îşi schimbe comportamentul înaintea semnării unui acord, atunci ele ar trebui cel puţin să fie pregătite să insiste ca Iranul să îşi schimbe comportamentul înainte ca acordul să expire”, a declarat el.

Premierul israelian a adăugat că scăderea preţurilor la petrol a pus SUA şi alte ţări într-o poziţie mai puternică pentru a negocia cu Iranul.

Boicot parţial

59 din cei 232 de membri ai Congresului, cu toţii din Partidul Democrat al lui Obama, au lipsit de la discurs în semn de protest faţă de gestul lui Netanyahu, considerat o politizare a securităţii Israelului, o chestiune asupra căreia Congresul este deobicei unit, susţine Reuters.

Absenţa atâtor legiuitori ar putea amplifica scandalul în care este implicat Netanyahu în Israel, cu două săptămâni înainte de alegerile generale. Mulţi israelieni sunt îngrijoraţi de tensionarea relaţiilor cu un aliat precum SUA, care oferă ţării lor un suport diplomatic şi militar puternic.

Deşi Obama a declarat că nu va participa la discursul lui Netanyahu datorită faptului că invitaţia acestuia nu s-a realizat pe canalele diplomatice normale şi datorită apropierii alegerilor din Israel, liderul american părea luni să dea de înţeles că relaţia puternică dintre SUA şi Israel nu va fi ruinată de neînţelegerile actuale.

În baza unui acord interimar din 2013, Grupul P5 1 (SUA, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania) au căzut de acord, în principiu, să permită Iranului să îşi păstreze tehnologii limitate pentru îmbogăţirea uraniului. Susan Rice, consilier american pe probleme legate de securitatea naţională, a susţinut luni că această prevedere nu poate fi modificată.

“Întrucât acordul ar permite programului nuclear iranian să rămână în mare parte intact, Iranul s-ar putea dota cu o armă nucleară foarte rapid. Într-un singur an, potrivit estimărilor americane”, a susţinut premierul israelian în faţa Congresului SUA.

Un acord cu Iranul este departe de a fi garantat. Statele Unite şi unii dintre aliaţii lor, în special Israelul, suspectează că Iranul îşi foloseşte programul nuclear civil ca un paravan pentru dezvoltarea de arme nucleare. Iranul neagă acest lucru, susţinând că programul său are doar scopuri paşnice.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe