Netanyahu acuzat de SUA că a răstălmăcit cuvintele lui Kerry în faţa Congresului american


Premierul israelian, Benjamin Netanyah.
Premierul israelian, Benjamin Netanyah. (Captură Foto)

Statele Unite l-au acuzat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu că a citat greşit cuvintele secretarului de stat american John Kerry cu privire la programul nuclear iranian.

În timpul controversatului său discurs, susţinut marţi în faţa Congresului SUA, Netanyahu “a interpretat greşit ceea ce a declarat Kerry” în timpul mărturiei sale congresionale în faţa Comitetului pentru Afaceri Externe din cadrul Camerei Reprezentanţilor în 25 februarie, a subliniat Jen Psaki, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, într-un articol online publicat miercuri pe website-ul FactCheck.org.

În discursul său, Netanyahu a declarat că John Kerry a dezvăluit faptul că Iranul ar putea “să posede în mod legitim” 190.000 de centrifuge pentru îmbogăţirea uraniului.

Premierul israelian a mai susţinut că acest număr ridicat de centrifuge ar putea plasa Iranul “la câteva săptămâni distanţă de a obţine suficient uraniu îmbogăţit pentru un întreg arsenal de arme nucleare şi că acest lucru se întâmplă cu o deplină legitimizare internaţională”.

Psaki, totuşi, a declarat că secretarul de stat american doar o remarcat că acelaşi număr de centrifuge ar putea fi folosit de un program nuclear paşnic.

“[Dacă] ai o centrală nucleară civilă care produce energie în mod legitim şi care nu este o ameninţare pentru proliferare, atunci ai putea să deţii chiar 190.000 sau mai mult de centrifuge”, a declarat Kerry comitetului în 29 februarie.

Cel puţin 55 de democraţi, incluzând 8 senatori şi 47 de membri ai Camerei, au boicotat discursul lui Netanyahu în semn de protest faţă de criticile ascuţite aduse la adresa strategiei preşedintelui american Barack Obama în negocierile cu Iranul.

De asemenea, unii legiuitori americani au formulat o serie de critici după ce discursul lui Netanyahu a indicat că el a eşuat în misiunea sa de a sabota negocierile nucleare dintre Iran şi grupul P5 1 – Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania.

Preşedintele Obama, care nu s-a întâlnit cu Netanyahu în timpul vizitei sale la Washington, a declarat că nu a văzut discursul premierului israelian dar că a citit transcrierea şi că nu a găsit “nimic nou”.

Obama a adăugat că Netanyahu nu oferă nicio “alternativă viabilă” la actualele negocieri.

Invitaţia premierului israelian pentru a se adresa Congresului SUA a fost lansată, fără consultarea prealabilă a Casei Albe, de către preşedintele Camerei Reprezentanţilor, John Boehner, la doar câteva ore după ce Obama a avertizat în timpul discursului său despre Starea Naţiunii că se va opune oricărei noi legislaţii privind aplicarea de sancţiuni suplimentare împotriva Iranului.

Mai mult, în timpul discursului lui Netanyahu, Kerry a susţinut o sesiune de discuţii de 3 ore cu ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif în oraşul elveţian Montreux.

Această nouă rundă de discuţii din Montreux a avut loc într-un moment în care reprezentanţii Iranului şi Statelor Unite au desfăşurat 3 runde de negocieri intense în oraşul elveţian Geneva în 22-23 februarie pentru a-şi restrânge neînţelegerile înaintea expirării unui termen limită stabilit pentru 1 iulie, când se va încerca să se semneze un acord-cadru în chestiunea nucleară.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe