Avocatul Poporului din RM: Autorităţile să înceteze imediat să se răzbune pe lucrătorii medicali care au făcut dezvăluiri publice

Dezvăluirile publice ale angajaţilor din sistemul medical privind calitatea dispozitivelor medicale, a mijloacelor de protecţie etc. trebuie investigate prompt, eficient şi obiectiv, afirmă Mihail Cotorobai.
Mihail Cotorobai Avocatul Poporului din R. Moldova
Mihail Cotorobai Avocatul Poporului din R. Moldova (facebook.com)

Avocatul Poporului Mihail Cotorobai a solicitat autorităţilor moldovene, luni, încetarea imediată a oricăror forme de răzbunare faţă de lucrătorii medicali care au făcut dezvăluiri privind calitatea şi insuficienţa echipamentelor şi dispozitivelor de protecţie a cadrelor medicale.

Acesta recomandă investigarea operativă şi eficientă a dezvăluirilor privind calitatea dispozitivelor medicale şi întreprinderea măsurilor pentru asigurarea personalului medical cu echipamentele de protecţie necesare.

Potrivit unui demers adresat ministrului Sănătăţii, Ombudsmanul îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu informaţiile apărute în presa de la Chişinău precum că angajaţii din sistemul medical, care au făcut dezvăluiri despre calitatea şi cantitatea echipamentelor de protecţie, ar fi supuşi presiunilor din partea angajatorilor.

Mihail Cotorobai consideră că autorii dezvăluirilor au statut de avertizori de integritate şi trebuie să beneficieze de toate garanţiile de protecţie oferite de legislaţia în vigoare atât din partea angajatorilor, cât şi din partea Avocatului Poporului.

„Dezvăluirile publice privind calitatea dispozitivelor medicale, a mijloacelor de protecţie etc. trebuie investigate prompt, eficient şi obiectiv.

În condiţiile stării de urgenţă legate de pandemia COVID-19, dezvăluirile enunţate indică prejudicierea interesului public de un sistem medical sigur şi protejat, precum şi a drepturilor angajaţilor din sectorul medical la un mediu de muncă sigur”, se mai arată în demersul Ombudsmanului.

În context, Mihail Cotorobai îndeamnă persoanele care au fost intimidate, supuse presiunilor sau răzbunărilor la locul de muncă, din cauza dezvăluirilor interne sau publice efectuate, să apeleze la Oficiul Avocatului Poporului pentru protecţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe