UPDATE: Senatul a adoptat legea privind reducerea CAS
alte articole
UPDATE: Cu 96 voturi pentru, 2 abţineri şi un vot contra, senatorii au aprobat proiectul legii pentru reducerea CAS. Proiectul va fi supus şi votului Camerei Deputaţilor, urmând să ajungă la preşedintele Băsescu, spre promulgare, în jurul datei de 15 septembrie.
Având în vedere că la finele lunii iulie, când a trimis proiectul de lege Parlamentului pentru reexaminare, Traian Băsescu a solicitat precizarea surselor de finanţare pentru reducerea CAS, astăzi, Ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, a prezentat potenţialele surse de venit care ar putea compensa deficitul bugetar cauzat de scaderea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator. Ioana Petrescu a explicat că măsura reducerii CAS se va compensa prin însăsi... reducerea CAS.
Practic, ministrul presupune că banii rămaşi la companii se vor intoarce la buget fie sub formă de investiţii, fie în urma unor noi angajări, a susţinut Ioana Petrescu. Mai mult, scăderea evaziunii fiscale cu minim 25% (considerată de ministru un scenariu pesimist) ar anula efectele negative ale scăderii CAS, a mai afirmat Petrescu.
"La nivel macro, reducerea poate duce la creşterea PIB cu 0,1-0,2%, iar sumele suplimentare rămase la agenţii economici vor merge la investiţii şi angajări. Dacă presupunem că jumatate din banii economisiţi merg la investiţii, se recuperează 1,3 mld lei din potenţiala pierdere la buget. Dacă celelalte 50% merg spre noi angajări, se recuperează alţi 1,3 mld lei", a declarat Petrescu, citată de HotNews.
În replica la discursul Ioanei Petrescu, senatorul Sorin Roşca Stănescu a depus o coroana mortuară la pupitrul de unde cuvânta ministrul de Finanţe.
***
Senatul, reunit în sesiune extraordinară, va analiza cererea de reexaminare a proiectul legislativ privind reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajator, retransmisă Parlamentului de preşedintele Traian Băsescu.
Potrivit hotnews, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a convocat Biroul Permanent pentru luni la ora 14:00, şedinţa de plen urmând să înceapă la ora 16:00
După ce va fi votat de Senat, proiectul va merge la Camera Deputaţilor după care, odată votat, va re-ajunge la şeful statului, pentru promulgare.
Sâmbătă, 23 august, răspunzând unei întrebări pe acest subiect, Ponta a explicat că Senatul va vota luni iar legea va ajunge, pe 10-15 septembrie la preşedinte, care nu va mai avea dreptul să o respingă:
"Eu nu fac parte din Senat, dar am discutat cu preşedintele Senatului, cu domnul Tăriceanu. Săptămâna aceasta, Biroul Politic al Senatului, din care fac parte toate partidele, a decis să se finalizeze lucrările în comisiile de specialitate, iar luni se dă votul final la Senat. De la Senat merge la Camera Deputaţilor, iar după ce votează şi Camera Deputaţilor, preşedintele României nu mai are voie să respingă proiectul, trebuie să-l promulge, cu excepţia situaţiei în care va sesiza Curtea Constituţională, dar, de respins, nu mai poate să-l mai respingă. (...) Din toate calculele rezultă că, pe 10-15 septembrie cel târziu, preşedintele va avea legea revotată pe biroul său şi nu mai poate, de data aceasta, să o respingă", a declarat Ponta, citat de Mediafax.
Preşedintele Traian Băsescu a trimis la sfârşitul lunii iulie proiectul de lege Parlamentului pentru reexaminare. Şeful statului a solicitat precizarea surselor de finanţare pentru reducerea CAS, surse pe care nici premierul Victor Ponta şi nici ministrul de Finanţe Ioana Petrescu nu au putut să i le precizeze cu ocazia discuţiei de la Cotroceni în cadrul căreia premierul nu a ştiut ce e acela MTO (provizionul de risc bugetar cerut de UE pentru prevenirea dezechilibrelor).
Proiectul legislativ trebuia să fie analizat în Senat luni, 18 august, însă conducerea Senatului a decis să amâne şedinţa cu o săptămână.