UPDATE. Republica Moldova: Alegerea preşedintelui prin vot direct

Duminică, 30 octombrie, cetăţenii R. Moldova sunt aşteptaţi la secţiile de votare pentru a-şi alege preşedintele. Aceştia îşi vor putea exercita dreptul de a vota, până la ora 21:00, iar primele rezultate le vor afla în jurul orei 22:00.
Secţie de vot.
Secţie de vot. (captură.)

UPDATE: Din numărul total al alegătorilor incluşi în listele electorale, până la acest moment au votat peste 1 mln 400 mii de cetăţeni cu drept de vot, ceea ce înseamnă că la urnele de vot s-au prezentat peste 48%.

„Observăm că alegetorii femei sunt mai activi, peste 53% de participare la vot şi bărbaţii care au votat în proporţie de peste 46%. Circumscripţia în care se observă cea mai mare prezenţă la urne este municipiul Chişinău unde au participat peste 51% şi cu participarea cea mai mică rămâne a fi circumscripţia Unităţii Administrativ Teritoriale Găgăuzia, unde şi-au realizat dreptul la vot circa 38% de alegători. La toate secţiile de votare deschise în străinătate, procesul de votare decurge în mod normal. În unele ţări secţiile de votare au fost deja închise”, a declarat preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Alina Rusu.

Un alt reprezentant CEC, Maxim Lebedinschi a precizat că „cele mai dese evenimente care au fost reflectate vizează acţiuni de agitaţie electorală în preajma secţiilor de votare, sau nemijlocit în ziua tăcerii. Deşi pe parcursul zilei au fost mai multe pene electrice, toate aceste defecţiuni tehnice au fost eliminate. În prezent secţiile de votare lucrează într-un mod continuu.

Se cunosc cel puţin două cazuri, unul din Berlin şi altul din Bucureşti, unde s-a bifat cum că presoana s-ar fi prezentat pe parcursul zilei în RM la vot, în Cantemir şi Cahul. „Verificându-se nemijlocit în acele localităţi din RM, nu a fost identificată semnătura persoanei în listele de votare, deci s-a constatat că este o eroare”.

Stop vot în RM, Prezenţa la vot la ora 21, la închidere secţiilor de votare
Stop vot în RM, Prezenţa la vot la ora 21, la închidere secţiilor de votare (captură foto / privesc.eu)

Alegeri prezidenţiale 2016, prezenţa la vot, ora 20:25
Alegeri prezidenţiale 2016, prezenţa la vot, ora 20:25 (captură foto / privesc.eu)

***

După 20 de ani, cetăţenii cu drept de vot din Republica Moldova îşi aleg duminică, 30 octombrie preşedintele prin vot direc. Secţiile de votare sunt deschise de la ora 7:00 până la ora 21:00.

În toate localităţile din ţară au fost deschise secţiile de votare, toate fiind dotate cu logistica electorală necesară. Totodată, peste hotare au fost constituite 100 secţii de votare şi ţinând cont de diferenţele de timp şi fusul orar, până la ora 8:00 dimineaţa au fost deschise 37 secţii, celelalte secţii de votare urmând să fie deschise în orele imediat următoare, a declarat preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Rusu.

La scrutinul din acest an participă nouă candidaţi: Dumitru Ciubaşenco (Partidul Nostru), Mihai Ghimpu (Partidul Liberal), Maia Sandu (Partidul Acţiune şi Solidaritate, susţinută de Platforma Demnitate şi Adevăr, PLDM, PLR, Partidul Verde Ecologist), Iurie Leancă (PPEM), Igor Dodon (PSRM), Ana Guţu (Partidul „Dreapta”) şi candidaţii independenţi Valeriu Ghileţchi, Silvia Radu şi Maia Laguta.

De menţionat că doar participarea la alegeri a cel puţin unei treimi din populaţia cu drept de vot va face posibilă validarea primului tur de scrutin. Al doilea tur de scrutin va avea loc la 13 noiembrie cu participarea primilor doi candidaţi stabiliţi de CEC în ordinea descreşterii numărului de voturi obţinute în primul tur, numai în cazul în care niciun candidat nu va acumula cel puţin jumătate din voturile alegătorilor care vor participa la alegeri de astăzi.

„Pentru acest scrutin, Comisia Electorală Centrală a acreditat 3.764 de observatori, dintre care 3.202 naţionali şi respectiv 562 observatori internaţionali. Cetăţenii din stânga Nistrului, la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie 2016 vor vota în 30 de secţii de votare. Primele date preliminare referitor la rezultate le vom prezenta în jurul ore 22:00”, a precizat Rusu.

Aceasta a ţinut să aducă la cunoştinţă cetăţenilor că „am fost informaţi de către reprezentanţii Inspectoratului General de Poliţie că în localitatea Orhei, la unele secţii de votare, cetăţenii sunt demotivaţi de a vota, ceea ce înseamnă împiedicarea exercitării libere a dreptului a vot”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe