Expertă: ”Retragerea lui Lupu e menită să descurajeze participarea la vot a alegătorilor PAS şi PPDA”

Retragerea candidatului PDM, Marian Lupu, din cursa prezidenţială, riscă să fie o cursă pentru PPDA şi PAS şi un atuu pentru Igor Dodon, susţine Ileana Racheru, cercetătoare la Institutul Diplomatic Român, într-un interviu acordat Epoch Times.
Ileana Racheru, cercetătoare Institutul Diplomatic Român
Ileana Racheru, cercetătoare Institutul Diplomatic Român (Eugen Horoiu/Epoch Times România)

Experta în spaţiul post-sovietic consideră că o victorie a lui Dodon este în interesul oligarhului Vlad Plahotniuc. Ileana Racheru susţine că miza alegerilor prezidenţiale din R. Moldova nu este una geopolitică, pro-Rusia sau pro-UE.

Epoch Times: Cum se explică retragerea aceasta bruscă a candidatului PDM cu doar trei zile înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale?

În cazul retragerii lui Marian Lupu din cursa electorală trebuie analizat jocul pe care îl face Vladimir Plahotniuc, oligarhul care controlează PDM, precum şi instituţiile, partidele şi mafia din R. Moldova.

Marian Lupu, auto-declarat pro-european, s-a retras din cursa electorală pentru a susţine candidatura pro-europeană a Maiei Sandu şi pentru a da impresia că aceasta este un candidat care va beneficia de susţinerea lui Plahotniuc. Acesta este mesajul pe care l-au promovat atât Marian Lupu , în conferinţa de presă în care a apărut alături de oligarh, cât şi de mass-media controlată de Plahotniuc (sau cea care a fost prinsă în capcana lansată de aparatul de propagandă al PD).

În realitate, Marian Lupu, fost ministru şi speaker al parlamentului de la Chişinău din postura de membru al Partidului Comuniştilor, a jucat deopotrivă cartea pro-rusă sau pro-occidentală în viaţa politică a R. Moldova. În plus, Lupu este candidatul pentru care s-au cheltuit cei mai mulţi bani în actuala campanie electorală. Este greu de crezut faptul că Plahotniuc a cheltuit mult pentru un candidat care nu era cel puţin un pion strategic în cursa electorală.

Pentru Plahotniuc miza acestor alegeri nu este opţiunea pro-rusă sau pro-europeană a R. Moldova, ci menţinerea controlului asupra instituţiilor statului pentru a nu ajunge să fie condamnat pentru furturile masive din băncile moldoveneşti, spălări de bani, şantaj.

Credeţi că electoratul PDM se va orienta automat spre Maia Sandu după retragerea acestuia?

Electoratul PDM şi al lui Marian Lupu (dacă acesta a ajuns, în mod real la 12% cum indică ultimele sondaje-BOP, IPP) este mai degrabă unul patriarhal, dependent de resursele administrative, de cadouri electorale, tentat să îl voteze pe Igor Dodon. Dacă, opţiunile electorale pro PDM şi Marian Lupu nu au ajuns la 12%, atunci retragerea lui Lupu are rolul de a descuraja participarea la vot a alegătorilor dispuşi să crediteze PAS şi PPDA.

Aceşti electori s-ar putea întreba dacă Maia Sandu nu este influenţată de Plahotniuc. Cetăţenii RM ar fi dispuşi să o voteze pe Maia, doar dacă ar avea convingerea că acesta ar putea fi şansa R. Moldova de a depăşi situaţia de stat captiv, corupt, mafiot, controlat de Plahotniuc. În acest scenariu, retragerea lui Marian Lupu riscă să fie o cursă pentru PPDA şi PAS şi un atu pentru Igor Dodon, candidatul declarat pro-rus.

Ar fi Dodon un preşedinte convenabil pentru actuala putere?

Electoratul PDM şi al lui Marian Lupu este mai degrabă unul patriarhal, dependent de resursele administrative, de cadouri electorale, tentat sa îl voteze pe Igor Dodon.

O victorie a lui Igor Dodon ar fi situaţia, care i-ar conveni cel mai bine lui Plahotniuc, care speră să scape de condamnări penale. Dodon este politicianul ”clasic” în R. Moldova, corupt, fost ministru în guvernarea comuniştilor, susţinător al unor poziţii pro-europene (la nevoie), legat de Plahotniuc prin afaceri dubioase.

Dodon, în calitate de preşedinte declarativ pro-rus va face dificile negocierile cu Bruxelles sau cu FMI-ul pentru acordarea de granturi şi împrumuturi de care R. Moldova are nevoie disperată, în contextul furturilor masive din sistemul bancar. Lui Plahotniuc îi va fi foarte greu să obţină aceşti bani cu un preşedinte emanat de un sistem corupt şi un guvern cu o legitimitate îndoielnică, care a eşuat deja în demersurile de negociere cu partenerii occidentali. Maia Sandu, cu studii la Harvard şi o reputaţie bună ca fost ministru al Educaţiei, ar putea discuta altfel cu occidentalii.

Unde este România în această ecuaţie? Ce interese are ţara noastră referitor la alegerile prezidenţiale din R.Moldova?

Pentru România, prezenţa la putere în R. Moldova a unui preşedinte/guvern controlat oligarhic sau a unui lider pro-rus este la fel de dezavantajoasă. România are nevoie ca în statul vecin să fie implementate reforme după model european. Doar, într-un astfel de context, influenţa Rusiei asupra R. Moldova ar putea fi redusă.

O parte a opiniei publice din România s-a exaltat după anunţul venit de la Chişinău. Situaţia din R. Moldova este mult mai complicată şi o parte a presei din România şi a experţilor de la Bucureşti nu sunt imuni la finanţările venite de dincolo de Prut.

Este foarte important ca opinia publică din România să recepteze mesajul corect pe care îl transmit evenimentele de astăzi de la Chişinău şi anume faptul că miza alegerilor prezidenţiale din R. Moldova nu este una geopolitică (pro-Rusia sau pro-UE). Victoria Maiei Sandu ar fi o primă premisă pentru reformarea unui stat corupt, pentru demantelarea sistemului controlat de Vladimir Plahotniuc.

Ileana Racheru este cercetătoare la Institutul Diplomatic Român (IDR), specializată pe spaţiul post-sovietic.