UPDATE. Fostul şef al Fundaţiei “Patrimoniu” a Academiei, chemat la DNA în dosarul lui Dan Voiculescu. Începe urmărirea penală

Pamant arabil
Pamant arabil (Andrei Popescu/Epoch Times Romania)
UPDATE. Procurorii DNA au anunţat inceperea urmăririi penale fata de academicianul Alexandru Bogdan, fost preşedinte al Fundatiei "Patrimoniu" a Academiei Române, acesta fiind acuzat de folosirea influenţei ori autorităţii de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere, în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.

Procurorii anticoruptie arată că în perioada 2006-2010, Alexandru Bogdan "şi-a exercitat atribuţiile de preşedinte al Fundaţiei în scopul de a favoriza colaboratorii Fundaţiei Patrimoniu, care şi-au asigurat astfel foloase necuvenite, constând, în esenţă, în neplata unor obligaţii contractuale".

Conform DNA, prin aceste acţiuni, "desfăşurate cu ocazia administrării patrimoniului silvic şi funciar al Academiei Române, a fost prejudiciat atât patrimoniul privat cât şi bugetul acestei instituţii".

***
Profesorul Alexandru Bogdan, fostul preşedinte executiv al Fundaţiei “Patrimoniu” a Academiei Române, a fost convocat miercuri la sediul DNA pentru a fi audiat în dosarul terenurilor arendate de Dan Voiculescu în colaborare cu Academia, conform B1 Tv.

Alexandru Bogdan va trebui să dea lămuriri în legătură cu modul în care a gestionat proprietăţile imobiliare ale fundaţiei, în perioada în care a fost la conducerea acesteia.

În anul 2005 a fost înfiinţată Fundaţia pentru Patrimoniu a Academiei Române cu scopul de a administra toate bunurile imobiliare ale Academiei.

Jurnaliştii de investigaţii media au descoperit documente în care este dezvăluită legătura de afaceri dintre profesorul Alexandru Bogdan, fostul preşedinte executiv al Fundaţiei "Patrimoniu" a Academiei Române, şi companiile lui Dan Voiculescu, şi anume este vorba de o împuternicire semnată de Alexandru Bogdan în calitate de administrator al Centrului Pilot. Pe baza acestui document, Ana Ichim a făcut mai multe retrageri de bani cash din contul firmei administrate de Alexandru Bogdan.

Firma înscrisă la Registrul Comerţului sub numele de SC Centrul Pilot de Calificare şi Consultanţă Profesională SRL este transformată în prezent într-o companie de soft cu numele EastSoft IT SRL, menţinându-şi codul unic de înfiinţare şi numărul de înregistrare.

În ce priveşte EastSoft IT SRL, la rubrica "Persoane împuternicite" este trecută firma ICS Administrare în calitate de administrator, reprezentantul companiei fiind Ioan Codruţ Sereş, fost ministru al Economiei din partea PC, care a confirmat că în prezent este patronul companiei EastSoft IT SRL.

"Da, este o companie care a fost în grupul Grivco şi pe care am cumpărat-o în 2011, când era în conservare, activitatea ei era îngheţată. Pot să vă confirm că, aşa cum scrie şi pe site, din 2011 şi până astăzi firma s-a ocupat exclusiv cu soft şi nu a mai avut nicio legătură cu Grivco”, a precizat fostul ministru al Economiei.

Codruţ Sereş a recunoscut că atunci când a cumpărat firma, Grivco SA era unul dintre acţionari.

Fundaţia "Patrimoniu", al cărei preşedinte executiv era profesorul Alexandru Bogdan, a încheiat în 2007 cu Grivco SA două contracte de arendă pe o perioadă de 20 de ani, potrivit declaraţiilor de interese depuse de Dan Voiculescu de-a lungul anilor. Conform documentelor jurnaliştilor de la investigaţii media, în 2006 Alexandru Bogdan era administratorul unei firme al cărei acţionar era chiar compania Grivco.

Academia Română, după ce a reuşit să devină proprietară, a încheiat cu Grivco un contract de arendă pentru un teren de 2.000 de hectare situat în comuna Perişoru din judeţul Călăraşi, precum şi un contract pentru 117 hectare în judeţul Constanţa pentru un proiect care nu s-a mai realizat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne