UPDATE. Eternul proces Dan Voiculescu, azi la Curtea de Apel. Magistraţi noi nouţi în dosarul ICA. Avocaţii cer recuzarea unui judecător

Dan Voiculescu
Dan Voiculescu (Epoch Times România)

UPDATE. Conflicte în sala de judecată între judecători şi avocaţi. Judecătoarea Camelia Bogdan a respins prima cerere de amânare făcută de Dan Voiculescu. Avocatul Gheorghiţă Mateuţ afirmă că nu există hotărârea Colegiului de Conducere a Curţii de Apel Bucureşti prin care a fost desemnat completul. Instanţa respinge alte două excepţii depuse de avocaţi.

Apoi, un avocat o recuză pe judecătoarea Camelia Bogdan. Instanţa pune în discuţie admisibilitatea cererii de recuzare şi la solicitarea DNA de respingere a cererii, instanţa respinge cererea de recuzare. Avocatul Gheorghiţă Mateuţ cere ca dosarul să fie trimis la Camera Preliminară, ca urmare a intrării în vigoare a noului Cod Penal. Mateuţ mai cere sesizarea Curţii Supreme pentru o problemă de drept care priveşte norme de aplicare a noului Cod Penal.

Curtea de Apel Bucureşti a decis că e necesar să se instituie anumite măsuri asiguratorii cu privire la o parte din averea lui Dan Voiculescu. Este vorba de milioane de acţiuni de la Grivco sau donaţii ajunse pe numele fiicei sale, Camelia.

***
Omul de afaceri Dan Voiculescu este aşteptat marţi la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), unde un complet nou de magistraţi va lua în discuţie apelul din dosarul în care acesta este acuzat de privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Completul de judecată este format din Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea, doi tineri judecători promovaţi de la Tribunalul Bucureşti.

Aceştia îi înlocuiesc pe judecători Stan Mustaţă, arestat pentru fapte de corupţie, şi Florica Duţă, care a cerut pensionarea după ce a fost arestat Mustaţă. Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea sunt consideraţi că judecă dosarele cu celeritate. Camelia Bogdan a judecat dosarul de favorizare a lui Nicolae Popa, în care a fost condamnat Sorin Ovidiu Vîntu, iar Mihai Alexandru Mihalcea a respins o cerere de eliberare condiţionată a aceluiaşi om de afaceri pe motivul că nu s-a reeducat cât timp a stat în închisoare.

Judecătorul Stan Mustaţă a fost arestat în 30 aprilie şi trimis în judecată pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Dosarul judecat de magistraţii Stan Mustaţă şi Florică Duţă a fost amânat timp de opt luni, tergiversările datorându-se atât avocaţilor, cât şi judecătorului Duţă, care a ridicat excepţii, preluate apoi de avocaţii inculpaţilor.

În dosar se aşteaptă decizia definitivă.

Dosarul ICA - Dan Voiculescu

Dan Voiculescu şi alte 12 persoane au fost trimise în judecată la începutul lunii decembrie 2008. Procurorii DNA susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în beneficiul lui Dan Voiculescu, prejudiciul ridicându-se la peste 60 de milioane de euro.

În 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani. Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantiş, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu şi Flavius Adrian Pop au fost condamnaţi la şase ani de închisoare cu executare. Au mai primit câte cinci ani de închisoare cu executare Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu şi Vică Ene.

Sentinţa a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti, care va da o decizie definitivă în acest dosar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne