ANI nu susţine legea prin care primarii şi preşedinţii CJ pot scăpa de incompatibilitate

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunţat că nu susţine modificarea Legii 51/2006 prin care primarii sau preşedinţii de consilii judeţene ar putea fi membri în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară.
Agenţia Naţională de Integritate (A.N.I.), sediul central (Epoch Times România)
Flori Mladin
25.06.2014
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunţat că nu susţine modificarea Legii 51/2006 prin care primarii sau preşedinţii de consilii judeţene ar putea fi membri în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect care prevede că primarii sau preşedinţii consiliilor judeţene pot fi reprezentanţi ai comunităţilor în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară. Liderul deputaţilor PDL Tinel Gheorghe a susţinut că puterea încearcă să-i scape pe cei incompatibili de rigorile justiţiei.
ANI afirmă că nu i s-a cerut un punct de vedere privind acest demers, conform unui comunicat de presă.

„Prin amendamentele admise, ca urmare a Raportului întocmit de Comisia pentru industrii şi servicii din cadrul Camerei Deputaţilor, se propune modificarea alineatului (8) al articolului 10 din Legea nr. 51/2006, după cum urmează: "prin derogare de la prevederile art.37 şi art.92 din Legea nr.215/2001, statutul şi actul constitutiv ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară cu obiect de activitate serviciile de utilităţi publice se aprobă prin hotărâri ale autorităţilor deliberative ale unităţilor administrativ-teritoriale membre şi se semnează, în numele şi pe seama acestora, de primarii unităţilor administrativ-teritoriale asociate şi/sau, după caz, de preşedinţii consiliilor judeţene care sunt reprezentanţi ai comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor în adunările generale ale asociaţiei; primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene îşi pot delega calitatea de reprezentant în adunarea generală a asociaţiei, prin dispoziţie", declară ANI într-un comunicat.

În lege se stabileşte clar faptul că primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene sunt reprezentanţi de drept în conducerea aşa numitelor asociaţii de dezvoltare intercomunitară. Reprezentarea autorităţii administrativ teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau asociaţiile de dezvoltare intercomunitară se poate face de orice persoană care se stabileşte prin hotărâre a consiliului local sau a consiliului judeţean, cu condiţia ca desemnarea să nu încalce regimul incompatibilităţilor, precizează ANI.

Prin adoptarea noii legi, incompatibilitatea prevăzută de legea 161 este anulată, întrucât, pe lângă stabilirea clară că primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene pot face parte din conducerea serviciilor de utilităţi publice, se arată că "orice dispoziţie contrară se abrogă".

Preşedintele ANI Horia Georgescu a declarat pentru gândul.info: "E o nouă zi de marţi la fel de neagră ca cea din decembrie", precizând că în momentul promulgării legea va produce două efecte importante: dosarele aflate pe rolul instanţelor vor primi cel mai probabil decizii favorabile aleşilor locali, iar verificările actuale ale ANI în cazul aleşilor locali care sunt şi membri ai AGA în regii autonome locale vor fi blocate.

Este de menţionat faptul că România s-a angajat în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe justiţie, să nu modifice legile anticorupţie, însă această lege face exact acest lucru.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor