UPDATE: Dragnea anunţă consens pe Codul Fiscal. TVA scade în etape, supra-acciza pe carburanţi rămâne până în 2017

Liderii partidelor parlamentare s-au reunit, joi, la Parlament, pentru dezbateri pe tema noului Cod fiscal, în încercarea de a ajunge la un consens, după ce sesiunea parlamentară extraordinară de luni în care urma să fie reexaminată această lege a fost amânată.
Liviu Dragnea, viceprim-ministru (Epoch Times România)
Loredana Diacu
27.08.2015

UPDATE: Liderii partidelor politice au convenit joi ca legea privind Codul Fiscal să rămână în forma în care a fost adoptată iniţial, însă o serie de prevederi să fie aplicate etapizat, a anunţat liderul PSD, Liviu Dragnea, potrivit HotNews.

Potrivit lui Dragnea, TVA va scădea la 20% de la începtul lui 2016 urmând ca din 2017 să fi redusă la 19%. În ceea ce priveşte supra-acciza pe carburanţi, aceasta va fi eliminată din 2017, la fel şi taxa pe stâlp, cu execepţia construcţiilor speciale din agricultură, pentru care taxa se elimină de la 1 ianuarie 2016.

Acordul dintre opoziţie şi putere mai prevede un deficit bugetar pentru 2016 de sub 2% - "1,7 şi ceva", a mai declarat Dragnea.

Puterea şi opoziţia au mai convenit ca cererea preşedintelui de reexaminare a Codului Fiscal să primească un vot final până la finele săptămânii viitoare.

Liderul PSD a mai anunţat că, la întrevederea de astăzi, s-a mai convenit ca Guvernul să prezinte proiectul de buget până la 15 noiembrie, urmând ca pe marginea legii bugetului să se lucreze după acelaşi model folosit la discuţia pe Codul Fiscal.

"Vom lucra şi pentru legea salarizării cu Opoziţia după acelaşi model", a mai anunţat Dragnea, precizâd că se aşteaptă finalizarea negocierilor cu partenerii sociali.

***

Liderii partidelor parlamentare s-au reunit, joi, la Parlament, pentru dezbateri pe tema noului Cod fiscal, în încercarea de a ajunge la un consens, după ce sesiunea parlamentară extraordinară de luni în care urma să fie reexaminată această lege a fost amânată.

La întâlnirea de joi iau parte preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea - cel, care, de altfel, a solicitat amânarea votului de luni în Parlament - liderii PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, liderii ALDE, Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, precum şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, relatează Agerpres.

Liderii s-au întâlnit mai întâi în cabinetul preşedintelui Camerei Deputaţilor iar discuţiile vizează modificările prevăzute de noul Cod fiscal referitoare la reducerea TVA, la supraacciza pe carburanţi, precum şi execuţia bugetară.

Primul ieşit de la discuţii a fost, potrivit Hotnews, liderul UNPR, Gabriel Oprea:

“A fost foarte bună întâlnirea. Veţi fi surprinşi plăcut”, a declarat Oprea, subliniind că “este un dialog constructiv, lucrurile se armonizează, ceea ce e în interesul României”.

Liderul UNPR nu a vrut să dea mai multe detalii despre deciziile convenite, urmând ca acestea să fie anunţate de ceilalţi participanţi. Reamintim că, prealabil discuţiilor de astăzi, Oprea a avut o întâlnire "de taină" cu preşedintele Iohannis la Cotroceni, discuţiile vizând, cel mai probabil, negocierile de astăzi pe tema Codului Fiscal.

Nu în ultimul rând, merită menţionat că refuzul preşedintelui Iohannis de a promulga Codul Fiscal deşi acesta a fost votat cu entuziasm de PNL a venit pe fundalul scepticismului forurilor internaţionale, precum FMI şi CE, cât şi a Băncii Naţionale a României şi a Consiliului Fiscal legat de sustenabilitatea noianului de măsuri de relaxare fiscală propus de Guvern.

Ulterior primei runde de negocieri a partidelor pe această temă ce a avut loc exact acum o săptămână, purtătorul de cuvânt al BNR a declarat că rezultatul la care s-a ajuns este prea puţin din punct de vedere al macrostabilităţii iar şeful Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a estimat că, viitorul Cod Fiscal în forma convenită joi de partide, coroborat cu majorările salariale plănuite în sectorul bugetar, în anul 2016, vor creşte deficitul bugetar la peste 4% din produsul intern brut.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor