UPDATE: Noul Cod Fiscal NU se mai dezbate luni în Parlament. Sesiunea extraordinară, anulată

Parlamentul României, Senat, şedinţă în plen
Parlamentul României, Senat, şedinţă în plen (Epoch Times România)

UPDATE: Sesiunea extraordinară pe tema noului Cod Fiscal se va mai ţine. Dezbaterea propunerii de reexaminare a Codului fiscal va avea loc săptămâna viitoare, a declarat astăzi preşedintele Senatului, după ce liderii partidelor s-au declarat de acord cu amânarea dezbaterilor, amânare solicitată de Liviu Dragnea.

"Am avut de dimineaţă o reuniune a coaliţiei de guvernare, unde am discutat subiectul Codului fiscal. Având în vedere diferitele luări de poziţii, de cele mai multe ori contradictorii, pe Codul fiscal, am considerat că este probabil mai util, mai înţelept să nu ne grăbim inutil şi să facem încă o fază de consultări.", a declarat Tăriceanu.

UPDATE: Comisia Juridică a dat aviz favorabil pentru noul Cod Fiscal.

UPDATE: Senatorii Comisiei economice, industrii şi servicii au dat şi ei aviz negativ cererii de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis privind noul Cod Fiscal, relatează Realitatea.net.

UPDATE: După 10 minute de deliberări, senatorii din Comisia de Transporturi, prima care a discutat în dimineaţa zilei de luni, pe tema Codului fiscal, a dat aviz negativ pentru modificarea acestuia, relatează digi24.ro.

Ministerul de Finanţe nu a avut de adus nicio modificare pentru partea de Cod fiscal care să vizeze domeniul transporturilor şi energiei, deşi principalele partide s-au pus, joi, de acord să amâne eliminărea supraaccizei pe carburant până la 1 ianuarie 2017.

Avizul comisiei este consultativ.

***

Parlamentarii vor dezbate luni, în sesiune extraordinară, noul Codul Fiscal, lege retrimisă legiuitorilor de preşedintele Iohannis spre examinare.

Potrivit Mediafax, Senatul este prima Cameră convocată să ia în discuţie solicitarea preşedintelui, for decizional pe acest proiect fiind Camera Deputaţilor, care se va reuni după ce Senatul se va pronunţa.

Reamintim că anterior sesiunii extraordinare de astăzi, reprezentanţii partidelor au avut, joi, discuţii tehnice pe tema proiectului legislativ întors de Iohannis în Parlament, convenind asupra scăderii graduale a TVA de la 24% la 20% de la 1 ianuarie 2016 şi de la 20% la 19% de la începutul lui 2017. De asemenea, negociatorii partidelor au decis şi ca eliminarea supraaccizei la carburanţi să fie amânată până la 1 ianuarie 2017.

Propunerile agreate joi de partide vor fi dezbătute luni în comisiile de specialitate ale Senatului, care vor propune plenului un raport. Şedinţa de plen este programată să înceapă la ora 15.00

Mai amintim că anterior discuţiilor tehnice dintre reprezentanţii partidelor, premierul Ponta şi vicepremierul Gabriel Oprea au avut şi ei discuţii cu preşedintele Iohannis la Cotroceni, premierul refuzând să comenteze, de ce liderul UNPR a discutat cu preşedintele separat.

Ulterior discuţiilor cu preşedinte, Ponta a declarat că şeful statului a fost de acord cu reducerea TVA la 20%, însă ar vrea ca eliminarea taxei pe construcţii speciale său a accizei să fie efectuată "la o dată ulterioară", cam ceea ce au convenit, de fapt, liderii reprezentanţii partidelor o zi mai târziu.

În pofida faptului că discuţiile tehnice purtate de reprezentanţii partidelor au prezentat discuţiile de joi ca pe un succes, liberalul Ludovic Orban a atras atenţia că documentul agreat de reprezentanţii partidelor nu este valabil atâta timp cât nu a fost semnat de cei din PSD şi ALDE iar liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat şi el că în urma negocierilor nu s-a ajuns la o soluţie, ci la o propunere.

Nu în ultimul rând, merită menţionat că atât forurile internaţionale, precum FMI şi CE, cât şi Banca Naţională a României şi Consiliul Fiscal au primit cu neîncredere noul Cod Fiscal, din opiniile lor reieşind că noianul de măsuri de relaxare fiscală propus de Guvern nu este sustenabil.

Ulterior negocierilor partidelor, purtătorul de cuvânt al BNR a declarat că rezultatul la care s-a ajuns este prea puţin din punct de vedere al macrostabilităţii iar seful Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a estimat că, viitorul Cod Fiscal în forma convenită joi de partide, coroborat cu majorările salariale plănuite în sectorul bugetar, în anul 2016, vor creşte deficitul bugetar la peste 4% din produsul intern brut.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne