UPDATE: DNA a ridicat documente de la Ministerul Agriculturii. Şapte persoane urmărite penal
alte articole
UPDATE: Şapte persoane sunt urmărite penal în urma percheziţiilor făcute de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, vineri dimineaţa, la sediul Ministerului Agriculturii, al Agenţiei Domeniilor Statului şi al Agrostar, anunţă Realitatea TV.
Printre persoanele urmărite penal ar fi preşedintele Agrostar, Ştefan Nicolae şi un director din Agenţia Domeniilor Statului.
Procurorii DNA au început ancheta după ce au primit o sesizare din partea unei angajate a Ministerului Agriculturii că s-au făcut unele abuzuri la contractarea serviciilor de mentenanţă, pază şi telefonie, precum a modul în care au fost folosite cartelele de motorină pentru maşinile instituţiei.
Trei birouri ale Ministerului Agriculturii au fost sigilate pentru aproximativ o oră. Ministrul Agriculturii a declarat, după plecarea procurorilor, că în minister s-au găsit o serie de nereguli.
“Este vorba despre nişte contracte de achiziţie faţă de care DNA avea suspiciuni. S-au descoperit, într-adevăr, unele nereguli şi se vor lua măsuri. Noi am pus la dispoziţie toate documentele cerute de DNA. Birourile au fost sigilate pentru o oră, după care persoanele care lucrau acolo au putut intra în birouri”, a declarat, vineri după-amiază, ministrul Daniel Constantin.
***
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au efectuat vineri percheziţii la Ministerul Agriculturii, Agenţia Domeniilor Statului (ADS) şi Federaţia Sindicală Agrostar, de unde au ridicat mai multe documente, într-un dosar nou ce vizează modalităţile în care au fost încheiate mai multe contracte pe bani publici.
Conform surselor judiciare, procurorii anticorupţie au ridicat de la sediile Ministerului Agriculturii, ADS şi Agrostare mai multe documente, care vor fi analizate în cadrul unui dosar penal deschis recent, informează Mediafax.
Câţiva directori din Ministerul Agriculturii ar fost duşi la sediul DNA pentru audieri, informaţiile nefiind încă oficial confirmate în acest moment.
Procurorii nu doresc să dezvăluie informaţii, pentru a nu pericilita investigaţia în curs. Se pare însă ca investigaţia DNA vizează infracţiuni de corupţie şi şantaj.
Intervievat de presă pe tema recentelor investigaţii DNA, Ministrul Agriculturii Daniel Constantin a precizat ca din câte ştie el, activitatea ministerului nu a fost perturbată, ci au fost doar "sigilate nişte birouri".
Referitor la acuzaţiile de şantaj, Constantin a precizat că "Ministerul nu este auzat de nimic în acest moment."
Ministrul Agriculturii a mai precizat că Directorul Agenţiei Domeniului Statului a fost demis încă din septembrie, însă cum acesta a fost în concediu medical, decizia i-a fost comunicată abia azi. Constantin a informat că demiterea directorului ADS nu are nicio legatură cu investigaţiile DNA ci că l-a demis pe acesta "fiindcă simţea nevoia unor îmbunătăţiri în managementul Agenţiei."
Informaţiile despre percheziţiile de la Minister, ADS şi Agrostar vine în timpul mediatizatelor investigaţii DNA asupra evaziunii fiscale de peste 50 de milioane de euro în care sunt implicate numeroase companii din domeniul industriei alimentare. Reţeaua evazionistă, condusă de Moubarak Mahmoud Sleimant, s-a dovedit a avea conexiune în lumea justiţie şi, de asemenea, în mediul politic. În dosarul respectiv sunt investigaţi senatorul PSD Nicolae Bădălău, procuroarea Angela Nicolae şi o serie de oameni de afaceri români şi arabi. Activitatea acestora, pe lângă faptul că a prejudiciat statul cu zeci de milioane de euro a pus în pericol şi sănătatea a zeci de mii de români.
Investigaţiile procurorilor au scos la iveală faptul că una dintre firmele implicate, Avicola Crevedia, a livrat unor hipermarketuri carne alterată şi potenţial infestată cu salmonella.
Ultimul nume "mare" implicat în dosarul evaziunii din domeniul industriei alimentar este cel a lui Iustin Paraschiv, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri români.
Procurorii DNA nu au precizat daca există vreo legătură între percheziţiile ce au avut loc astăzi la Ministerul Agriculturii şi cazul reţeaua infracţională din domeniul industriei alimentare condusă de Moubarak Mahmoud Sleimant.