Cameleonismul politic şi Roşia Montană

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Analiză de ştiri

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă seară, că el personal, în calitate de deputat, va vota împotriva proiectului Roşia Montană, adăugând că este important ca toate argumentele pro şi contra acestui proiect să fie discutate în Parlament.

Cum s-a ajuns la această poziţie a premierului Ponta? Vă invităm să ne aducem aminte câteva evenimente şi declaraţii importante ale premierului si altor jucători politici.

Ponta promitea în campania electorală respingerea proiectului Roşia Montană

Una din cele 15 promisiuni electorale principale ale USL, respectiv promisiunea cu numărul 8, preciza clar: ”Respingerea proiectului Roşia Montană, cu evaluarea corectă pe trei zone: respectul pentru mediu, protejarea interesului naţional şi combaterea corupţiei politice”.

Poziţia acestuia era întărită la vreme respectivă şi de soţia acestuia, europarlamentarul Daciana Sîrbu. "O să mă leg cu lanţuri dacă vorbim de Roşia Montană, unde sunt absolut convinsă că e greşit dacă se întâmplă". Aceasta a adăugat că "putem compara Roşia Montană cu o casă închiriată - vom primi o chirie infimă, dar chiriaşii vor pleca la final cu tot cu mobilă, cu parchetul, cu comoara din casă şi ne vor lasa în urmă o bombă”.

Ponta îşi încalcă promisiunea. Guvernul aprobă proiectul

La nici măcar un an de la această promisiune electorală asumată prin programul de guvernare, Guvernul a decis marţi să aprobe proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din Roşia Montană. După ce a trecut de Guvern, proiectul intră acum în circuitul parlamentar şi necesită, aviz, raport şi vot final în fiecare dintre cele două camere legislative urmând ca, ulterior, să meargă la promulgare.

Fostul ministru al Mediului, Laszlo Borbely, a precizat joi că decizia politică în privinţa începerii exploatării minereurilor de la Roşia Montană a fost luată din momentul în care proiectul de lege a fost adoptat în şedinţa de guvern.

Ponta faţă în faţa cu opoziţia

Liderul UDMR Laszlo Borbely a explicat că proiectul de lege nu dă un răspuns clar în privinţa protejării mediului şi nici referitor la importanţa naţională a investiţiei.

”De fapt, sunt două probleme la care proiectul de lege nu dă răspuns. Este fundamentală problema mediului şi ceea ce ţine de legislaţia de mediu. Eu nu cred că putem să rupem partea economică de partea de mediu. Şi eu nu sunt convins, şi nu am fost convins nici în perioada în care eram ministru, că această investiţie nu dăunează mediului”, a precizat Borbely.

“Vine o firmă privată, investeşte, are criteriile sale. Nu ştiu cum poate fi această investiţie considerată de interes public şi de interes naţional în aceste condiţii. Probabil în Parlament vom discuta şi vom pune aceste întrebări”, a adăugat liderul UDMR.

Remus Cernea, preşedintele Partidului Verde critica decizia lui Ponta: ”Este regretabil că Guvernul vine cu un astfel de proiect de lege întrucât acesta în esenţă suspendă statul de drept. De ce? Practic structura întregului proiect vizează eliminarea tuturor barierelor legislative împotriva proiectului minier pe baza de cianuri de la Roşia Montană. Aşadar, toate acele legi care împiedicau proiectul de la Roşia Montană, acum vor fi modificate, sau suspendate, pentru a se permite iniţierea acelui proiect cu impact devastator asupra mediului. Această iniţiativă a Guvernului sper să se lovească de un refuz al Parlamentului, sper ca Parlamentul să aibe înţelepciunea să refuze, să respingă o astfel de iniţiativă”.

”Asistăm la o avalanşă de decizii care sunt îndreptate acum împotriva mediului, fie că e vorba de Roşia Montană, fie că e vorba de gazele de şist, fie că e vorba de ariile protejate, fie că e vorba de legea aceea votată în Parlament privind cultivarea organismelor modificate genetic în ariile protejate”, a declarat Remus Cernea pentru Epoch Times.

Nici din interiorul USL criticile nu s-au lăsat aşteptate prea mult

"Aşa cum a anunţat că va face Daciana Sîrbu, soţia lui Ponta, aşa voi face şi eu. Prefer să stau în lanţuri decât să accept aşa ceva. Am citat spusele ei şi voi proceda la fel, asta e atitudinea mea de parlamentar", a declarat vineri senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu pentru Ziare.com, adăugând că sunt "destul de mulţi" parlamentari USL care se opun proiectului.

Întrebat cum comentează schimbarea de atitudine a lui Victor Ponta privind proiectul de la Roşia Montană, Roşca Stănescu a precizat că acesta "ar trebui să ne prezinte şi nouă argumentele".

Senatorul PSD Gabriela Creţu a declarat că nu are de gând să voteze un astfel de proiect, subliniind că acesta nu ar trebui votat prin lege specială.

"Proiectul va fi trimis Parlamentului, nu înseamnă că a şi trecut. E clar, există poziţii distincte şi în grupul politic al PSD, şi în USL, şi în Parlament. Dacă proiectul este cel care circulă, nu voi vota un asemenea proiect, nu atât din cauza cianurilor, cât pentru că nu cred că e corect să votăm legi speciale pentru situaţii speciale, legea e aceeaşi pentru toţi”, a precizat senatorul PSD.

În opinia ei, unii parlamentari sunt contra proiectului dar nu îndrăznesc să-şi exprime punctul de vedere.

”În politica noastră nu există obiceiul de a te exprima public când eşti contra curentului, dar bănuiesc că numărul opiniilor împotriva exploatării sunt mai numeroase decât cele expuse", a adăugat aceasta.

Supus presiunilor, Ponta îşi schimbă atitudinea

"E un singur proiect în această toamnă asupra căruia realmente eu nu o să cer şi chiar o să rog liderii de grup să nu avem o decizie a grupului. Realmente fiecare va vota după propria conştiinţă, cum crede că e mai bine pentru alegătorii săi", a precizat vineri Victor Ponta.

"E un proiect extrem de controversat, nici eu nu sunt convins de el, mă refer la Roşia Montană. Mă gândeam însă că tocmai un proiect atât de controversat nu poate fi decis de Guvern, ci poate fi decis doar de către cei care îi reprezintă pe toţi cetăţenii României, şi aceia sunteţi numai dumneavoastră", a concluzionat premierul Ponta.

La numai o zi de la aceste declaraţii, Victor Ponta ajunge chiar să voteze contra proiectului respectându-şi astfel promisiunea din campania electorală. Victor Ponta a motivat trimiterea proiectului în Parlament prin faptul că această instituţie este cel mai transparent for în care se pot dezbate şi se pot lua în considerare toate argumentele pro şi contra exploatării de la Roşia Montană.

Întrebat despre faptul că susţinea, în trecut, respingerea acestui proiect şi amintindui-se şi de declaraţiile soţiei sale, Daciana Sîrbu, VV Ponta a replicat: "Eu voi vota împotrivă, pe considerentele pe care le-am spus".

"Votul meu de deputat va fi împotrivă", a reiterat premierul.

Astfel, după ce proiectul a fost aprobat de Guvern, decizia politică fiind practic luată în acest sens, Victor Ponta iese din ecuaţie şi lasă responsabilitatea celorlalţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne