UPDATE. CCR amână pentru 16 decembrie dezbaterea legii incompatibilităţii aleşilor locali

Magistraţii Curţii Constituţionale a României (CCR) dezbat marţi legea incompatibilităţii aleşilor locali, respectiv excepţia de neconstituţionalitate referitoare la dispoziţiile privind incompatibilitatea aleşilor locali cu funcţia de reprezentant în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local.
Augustin Zegrean în Parlamentul României (Epoch Times România)
Loredana Diacu
09.12.2014

UPDATE. Curtea Constituţională a amânat pentru data de 16 decembrie dezbaterea asupra excepţiei de neconstituţionalitate referitoare la dispoziţiile privind incompatibilitatea aleşilor locali cu funcţia de reprezentant în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local.

***

Magistraţii Curţii Constituţionale a României (CCR) dezbat marţi legea incompatibilităţii aleşilor locali, respectiv excepţia de neconstituţionalitate referitoare la dispoziţiile privind incompatibilitatea aleşilor locali cu funcţia de reprezentant în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local.

”Dacă legea nu prevede că sunt în incompatibilitate nu îi mai poate ţine nimeni în incompatibilitate. Deci nu îşi mai pierd mandatul. Constituţia actuală e gândită pentru acest sistem. Toate instituţiile sunt aranjate pe acest sistem. Dacă se umblă doar la unele instituţii s-ar putea să se deregleze rău statul român”, a declarat Augustin Zegrean.

Reamintim că "neconstituţionalitatea" articolului art. 87 alin. (1) litera f din Legea 161/2003 în baza căruia aleşii locali sunt incompatibili cu funcţii în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local a fost sesizată la CCR de primarul comunei constănţene Tuzla, Constantin Micu, pe numele căruia Agenţia Naţională de Integritate a întocmit un raport de incompatibilitate.

În data de 4 noiembrie, CCR a decis repunerea pe rol, pentru 9 decembrie, a excepţiei ridicate de primarul comunei Tuzla, Constantin Micu, judecătorii motivând că este nevoie de lămuriri suplimentare şi de dosarul de la Curtea de Apel Constanţa. Ulterior, CCR a mai avut pe ordinea de zi dosare în care era ridicată aceeaşi excepţie, acestea fiind amânate tot pentru marţi, relatează sursa citată.

În baza articolului dezbătut azi de CCR au fost declaraţi incompatibili numeroşi aleşi locali, printre care şi Klaus Iohannis, fost primar al Sibiului.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunţa pe 24 aprilie 2013 că primarul Sibiului Klaus Iohannis este incompatibil întrucât reprezenta şi municipiul Sibiu în Adunarea Generală a Acţionarilor S. C. Apă Canal SA Sibiu din 5 august 2010, precum şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009.

ANI a precizat că, potrivit legii, un primar nu poate fi şi reprezentant în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional.

La 25 septembrie 2013, Curtea de Apel Alba Iulia a anulat raportul ANI, judecătorii susţinând că Iohannis nu a încălcat legea şi că interpretarea ANI este eronată. Ulterior, ANI a contestat decizia la Curtea Supremă. Următorul termen în proces este pe 14 ianuarie 2015.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor