UPDATE. CCR amână pentru 16 decembrie dezbaterea legii incompatibilităţii aleşilor locali

Augustin Zegrean în Parlamentul României
Augustin Zegrean în Parlamentul României (Epoch Times România)

UPDATE. Curtea Constituţională a amânat pentru data de 16 decembrie dezbaterea asupra excepţiei de neconstituţionalitate referitoare la dispoziţiile privind incompatibilitatea aleşilor locali cu funcţia de reprezentant în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local.

***

Magistraţii Curţii Constituţionale a României (CCR) dezbat marţi legea incompatibilităţii aleşilor locali, respectiv excepţia de neconstituţionalitate referitoare la dispoziţiile privind incompatibilitatea aleşilor locali cu funcţia de reprezentant în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local.

”Dacă legea nu prevede că sunt în incompatibilitate nu îi mai poate ţine nimeni în incompatibilitate. Deci nu îşi mai pierd mandatul. Constituţia actuală e gândită pentru acest sistem. Toate instituţiile sunt aranjate pe acest sistem. Dacă se umblă doar la unele instituţii s-ar putea să se deregleze rău statul român”, a declarat Augustin Zegrean.

Reamintim că "neconstituţionalitatea" articolului art. 87 alin. (1) litera f din Legea 161/2003 în baza căruia aleşii locali sunt incompatibili cu funcţii în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local a fost sesizată la CCR de primarul comunei constănţene Tuzla, Constantin Micu, pe numele căruia Agenţia Naţională de Integritate a întocmit un raport de incompatibilitate.

În data de 4 noiembrie, CCR a decis repunerea pe rol, pentru 9 decembrie, a excepţiei ridicate de primarul comunei Tuzla, Constantin Micu, judecătorii motivând că este nevoie de lămuriri suplimentare şi de dosarul de la Curtea de Apel Constanţa. Ulterior, CCR a mai avut pe ordinea de zi dosare în care era ridicată aceeaşi excepţie, acestea fiind amânate tot pentru marţi, relatează sursa citată.

În baza articolului dezbătut azi de CCR au fost declaraţi incompatibili numeroşi aleşi locali, printre care şi Klaus Iohannis, fost primar al Sibiului.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunţa pe 24 aprilie 2013 că primarul Sibiului Klaus Iohannis este incompatibil întrucât reprezenta şi municipiul Sibiu în Adunarea Generală a Acţionarilor S. C. Apă Canal SA Sibiu din 5 august 2010, precum şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009.

ANI a precizat că, potrivit legii, un primar nu poate fi şi reprezentant în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional.

La 25 septembrie 2013, Curtea de Apel Alba Iulia a anulat raportul ANI, judecătorii susţinând că Iohannis nu a încălcat legea şi că interpretarea ANI este eronată. Ulterior, ANI a contestat decizia la Curtea Supremă. Următorul termen în proces este pe 14 ianuarie 2015.