Akos Mora şi-a dat demisia: "O să-mi văd de viaţa personală. Senatul nu este aşa cum credeam eu"

Senatorul Daniel Akos Mora
Senatorul Daniel Akos Mora (facebook.com)

Senatorul liberal Akos Mora, declarat în mod definitiv incompatibil, şi-a dat marţi seară demisia în cadrul unei dezbateri din plenul Senatului privind încetarea mandatului său, relatează B1.ro.

În timpul dezbaterilor, Akos Mora a părut să oscileze cu privire la ceea ce are de făcut. După ce iniţial a anunţat că va demisiona, la scurt timp senatorul a revenit asupra deciziei, subliniind că, de fapt, nu există niciun argument juridic care să-i impună acest lucru. Au urmat dezbateri aprinse, pentru ca finalmente Mora să demisioneze, exprimându-şi totodată nemulţumirea faţă de instituţie.

"Am spus că dacă există un singur argument juridic care să dea vreun curs solicitării în sensul încetării de mandat, îmi dau demisia imediat. Am luat această decizie pentru că noi ca Senat eram în situaţia de a lua o decizie neconstituţională. Nu există nicio decizie de instanţă care să prevadă încetarea mandatului de senator. Decizia CCR interpretează articolul 25, dar nu se poate aplica pentru trecut, ci doar pentru faptele din viitor", a declarat Akos Mora, la ieşirea din plen.

"O să-mi văd de viaţa mea personală. Nu voi mai sta mult în viaţa politică pentru că Senatul nu este aşa cum credeam eu. E de fapt o răzbunare politică şi nu am vrut să dau ocazia să se facă o ilegalitate", a mai precizat acesta.

Senatorul PNL Akos Mora, devenit muniţie electorală în dezbaterea Ponta-Iohannis, anunţase recent, în cadrul unei conferinţe de presă, că se autosuspendă din partid pentru a nu-i mai da ocazia prezidenţiabilului PSD să mai repete aceeaşi minciună juridică" referitoare la condamnarea sa.

Cu puţin timp înainte această decizie, preşedintele PNL Klaus Iohannis îl invita pe Akos Mora să plece din Parlament: "Eu cred că domnul Akos Mora trebuie să plece din Parlament. Optimal ar fi să-şi dea demisia. Dacă nu, atunci Senatul trebuie să voteze pentru încetarea mandatului domniei sale".

Akos Mora a fost declarat în mod definitiv incompatibil de ÎCCJ în septembrie 2013 însă a continuat să îşi ia salariul mai bine de un an, graţie amânărilor venite din partea Parlamentului şi a Comisiei Juridice, care nu s-au grăbit cu introducerea cazului pe ordinea de zi a şedinţelor.

ANI a constatat că Daniel Akos Mora, fost consilier judeţean în cadrul CJ Mureş, s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât SC Moragroind SRL, societate în cadrul căreia acesta deţinea funcţia de director şi calitatea de asociat, a încheiat contracte de execuţie a unor lucrări în valoare totală de 15.689.344 de lei, cu unităţi aflate sub autoritatea Consiliului Judeţean Mureş şi cu alte unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Mureş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne