UPDATE - „Baronul PSD” Adrian Duicu a făcut trafic de influenţă din biroul lui Ponta. Stenograme
alte articole
Confruntat cu informaţiile apărute în presă, premierul Victor Ponta a negat faptul că Adrian Duicu ar fi făcut trafic de influenţă chiar din cabinetul său.
„Sunt absolut convins că veţi primi de la procurori înregistările de la mine din birou. Au fost foarte mulţi ministri, conducători de instituţii la mine în birou. Atunci puteţi să mă întrebaţi ceva concret, până atunci... Toţi premierii, şi a fost şi şeful CIA împreună cu şeful SRI, vor fi deosebiţi de încântati să vadă în Gândul ce au discutat cu mine. Dar aşa e în România”, a declarat premierul.
Întrebat dacă a avut vreo discuţie cu şeful Poliţie Române privind menţinerea în funcţie şi avansarea şefului IPJ Mehedinţi Ştefan Ponea, premierul a replicat: „Nu, nu cred. Eu nu ştiu de aşa ceva. O să vedeţi stenogramele de la mine din birou şi o să vă convingeţi”.
În realitate, procurorii DNA au înregistrat doar convorbirile telefonice şi sms-urile trimise de Adrian Duicu din cabinetul premierul. Interceptările nu au vizat cabinetul premierului, pentru că acolo nu se pot face înregistrări, încăperea fiind asigurată. Interceptările au fost făcute prin centrala firmei de telefonie, cu tehnica SRI.
***
Procurorii anticorupţie susţin că preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, a făcut trafic de influenţă chiar în cabinetul premierului Victor Ponta din Palatul Victoria. Potrivit gândul.info, Duicu ar fi solicitat ca şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mehedinţi, Ştefan Ponea, să fie menţinut în funcţie şi apoi avansat, în schimb acesta promiţându-i că îl va scăpa de dosarul de incompatibilitate de la Agenţia Naţională de Integritate.
Potrivit procurorilor DNA, şeful IPJ i-a promis lui Duicu că, prin relaţiile sale, „îi va rezolva” dosarul cu ANI, un dosar de conflict de interese foarte important pentru şeful CJ, pentru că o soluţie nefavorabilă ar fi dus la pierderea poziţiei ocupate şi la o interdicţie de trei ani pentru orice funcţie aleasă. Şeful Poliţiei îi promitea lui Duicu că, prin intermediul surorii sale, Adina Ponea, şefa Secţiei de Contencios de la Curtea de Apel Craiova, va obţine o soluţie favorabilă în dosarul în care a contestat raportul de conflict de interese al ANI.
În schimb şeful IPJ a cerut ca Primăria Orşova să îi concesioneze tatălui său mai multe terenuri la preţuri mici, el să fie menţinut în funcţie şi să promoveze la Bucureşti în cadrul structurii centrale a Poliţiei Române, iar soţia sa să fie promovată la DNA, sau la Parchetul General.
În timpul în care şeful IPJ făcea demersurile pentru dosarul lui Duicu, acesta din urmă acţiona pe linie de partid ca să obţină, pentru Ponea, promovările promise. Din referatul procurorilor reiese că Duicu susţinea că are influenţă asupra premierului Victor Ponta şi asupra şefului Poliţiei, chestorul Petre Tobă.
În referatul întocmit de procurorii DNA se reţin următoarele:
► La data de 24 mai 2013, Ponea Constantin îl întreabă pe Duicu Ioan-Adrian, „noutăţi mai aveţi acolo?” (cu referire la demersurile făcute asupra persoanelor din conducerea Ministerului Afacerilor Interne), răspunsul fiind „nu, totul e absolut în regulă”.
► La data de 11 iunie 2013, numitul Duicu Ioan-Adrian îi comunică numitului Dumitrescu Doru, că pe data de 13 iunie 2013, intenţionează să meargă la premier: „Mă duc la premier dimineaţă şi o să-l pun şi pe premier să sune, că eu vreau să-l stabilizez pe acesta bine acia”.
► Totodată, numitul Duicu Ioan Adrian afirma că intenţionează să meargă, împreună cu numitul Ponea Constantin Ştefan, la numitul Tobă Petre. În aceeaşi zi, numitul Duicu Ioan - Adrian a stabilit cu numitul Ponea Constantin Ştefan să se întâlnească la biroul acestuia.
Procurorii susţin că Adrian Duicu a făcut trafic de influenţă chiar în biroul premierului din Palatul Victoria. Acesta a mers la Guvern să solicite menţinerea pe funcţie a lui Ponea şi i-a transmis şefului IPJ că în cabinet se află şi ministrul de Interne, la acea vreme fiind Radu Stroe şi că premierul l-a chemat la Guvern pe şeful Poliţiei, chestorul Petre Tobă.
► La data de 13 iunie 2013, numitul Duicu Ioan-Adrian s-a deplasat la Bucureşti, fără a fi însoţit însă de numitul Ponea Constantin Ştefan. Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe numitul Ponea Constantin Ştefan, transmiţându-i că la premier se află ministrul Afacerilor Interne. Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian i-a transmis lui Ponea Constantin Ştefan un SMS, transmiţându-i că prim-ministrul la chemat pe Tobă Petre la Guvern. La solicitarea prim-ministrului, numitul Tobă Petre s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a întâlnit cu numitul Duicu Ioan-Adrian, care i-a solicitat menţinerea temporară a numitului Ponea Constantin Ştefan în funcţia deţinută şi promovarea sa ulterioară în funcţia de director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică, solicitare cu care Tobă Petre s-a arătat de acord.
În împrejurările sus-descrise, numitul Duicu Ioan-Adrian, folosindu-se de autoritatea conferită de poziţia sa din cadrul Partidului Social Democrat, a obţinut folosul pe care îl promisese numitul Ponea Constantin Ştefan.
Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian l-a sunat pe Ponea Constantin Ştefan, comunicându-i rezultatul întâlnirii avute cu Tobă Petre: „Ţie ţi-a rezervat director adjunct la Ordine Publică şi-l ţine până te hotărăşti tu să pleci şi i-am spus: nu pleacă de aiciea... ştia subiectul de ea, că vrea să vină la Parchetul General, că la DNA a avut o problemă şi n-a pus-o acolo... deci absolut ok, o să urmeze treaba aia cât de curând; cealaltă zic; ceea ce te interesează cel mai mult”.
Aşadar, numitul Duicu Ioan Adrian i-a transmis numitului Ponea Constantin Ştefan că, în viitor, acesta va obţine şi folosul vizat pentru soţia acestuia, respectiv ocuparea unei funcţii de conducere din cadrul unei structuri din Bucureşti. Cu privire la aceeaşi întâlnire, numitul Duicu Ioan Adrian i-a transmis numitului Dumitrescu Doru: „l-a chemat acolo şefu ăl mare, l-a chemat la Guvern, şi a venit acolo. Ok”.
Curtea de Apel Bucureşti a hotărât, vineri, arestarea preventivă pentru 30 de zile a preşedintelui Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mehedinţi, Ştefan Ponea, şi omului de afaceri Constantin Popescu, preşedintele PSD Orşova, într-un dosar în care sunt acuzaţi de fapte de corupţie.
Procurorii DNA au început urmărirea penală în cazul lui Adrian Duicu pentru 7 acuzaţii: trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, instigare la dare de mită, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, instigare la abuz în serviciu, două infracţiuni de folosirea influenţei şi autorităţii.
În faţa instanţei, Adrian Duicu a negat acuzaţiile, precizând că discuţiile redate de DNA sunt „amicale şi fireşti” între prieteni.
„Cu privire la domnul Ponea, ne cunoaştem de mai mulţi ani, fiind concitadini, iar în ultima perioadă am lucrat şi unul cu celălalt având în vedere funcţiile deţinute. Mai mult, de cât atât este şi membru al Agenţiei Teritoriale de Ordine Publică care se află în subordinea Consiliului Judeţean. Precizez că niciodată nu a existat între mine şi domnul Ponea niciun pact sau înţelegere care să-l promovez în vreo funcţie sau vreun dosar de judecată. Referitor la discuţiile avute cu domnul Ponea transcrise la dosarul cauzei şi referitoare la venirea sa şi a soţiei la Bucureşti, erau doar discuţii amicale şi fireşti între doi oameni cunoscuţi, amici, nicidecum condiţii impuse reciproc”, a declarat Duicu în faţa magistraţilor.
Jurnalistul Mircea Marian a comentat pe contul său de Facebook: „Deci Ponta e infundat pana peste gat in afacerea Duicu: "Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe Ponea, transmitandu-i ca la premier se afla ministrul afacerilor interne. Apoi, Duicu i-a transmis lui Ponea un SMS, transmitandu-i ca prim-ministrul l-a chemat pe Toba Petre (seful Politiei Romane - n.red)la Guvern. La solicitarea primului ministru, Toba s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a intalnit cu Duicu care i-a solicitat mentinearea temporara a lui Ponea in functia detinuta si provocarea sa ulterioara in functia de director adjunct al Directiei Ordine Publica, solicitare cu care numitul Toba Petre s-a aratat de acord". Pe bune, asta e de demisie”.